Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплодието засяга една на всеки шест двойки в света

Пациенти настояват за политическа подкрепа за лечение на стерилитета

За трета поредна година отбелязваме Европейската седмица на фертилността, която продължава до 11 ноември. Безплодието засяга една от всеки шест двойки по целия свят, 25 милиона от тях са граждани на Европейския съюз. Всяка година броят на пациентите със стерилитет се увеличава с 8-9%. Но въпреки че има повече от осем милиона души по света, родени благодарение на лечението инвитро, пациентите все още са изправени пред стигмата и битките с липсата на информация, достъп до лечение и финансиране.

Тази година организаторите на Европейска седмица на фертилността, Fertility Europe и сдружение „Зачатие“, отправят „Призив за действие към политиците от Европейския съюз“. Той насърчава към признаване правото на хората да опитат да имат дете като универсално право в рамките на ЕС, осигуряване на равен, честен и безопасен достъп до лечение на стерилитет, осигуряване на обществено финансиране за всички видове лечение на стерилитет, ангажиране на публичния сектор с предоставянето на по-добра информация за инфертилитета, прилагане на комуникационни кампании за премахване на стигмата, свързана със стерилитета.

„Колко пъти годишно казваме или пишем думите "Честит рожден ден" без да се замисляме? За хората, които се борят с безплодието, фразата има по-дълбоко значение. Организациите на пациентите от цяла Европа ще се присъединят към седмицата за действие, за да подчертаят значението на рождения ден за семействата, които са преодолели стерилитета и споделят своите истории. По този начин те ще насърчат тези, които все още се надяват да станат родители, както и онези, които са останали бездетни,“ коментира Ирина Попова от сдружение „Зачатие“

Призивът за действие вече е подкрепен и подписан от няколко членове на Европейския парламент от различни политически групи и националности като всеки от нас може да се присъедини към него в социалните мрежи - #FertilityWeek2018.

Тази година Европейска седмица на фертилността акцентира и върху едно прекрасно събитие, което се нарича #HappyBirthday. Кампанията е посветена на 40-тия рожден ден на Луиз Браун, първото в света бебе, родено чрез инвитро. Първото българско „инвитро бебе“ Илияна Кирилова пък празнува своя 30-и рожден ден през 2018 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна