Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по вписванията:

Трима души не са получили бонуси за тримесечието, в което се срина Търговският регистър

| обновено на 09.11.18 в 19:11
Снимка: БТА

Общо трима служители на Агенцията по вписванията не са получили тримесечни бонуси за периода, в който Търговският регистър се срина. Това обявиха министърът на правосъдието Цецка Цачева и директорът на Агенцията Габриела Козарева на пресконференция. Повод за брифинга е публикация във вестник "Сега", че в Агенцията са раздадени 700 000 лева бонуси за тримесечието, в което стана безпрецедентният триседмичен срив на Търговския регистър.

Габриела Козарева обясни, че по нейна преценка тези служители не са положили достатъчно усилия, за да бъде предотвратен сривът. От продължаващото разследване зависи дали тези служители ще останат на работа. Резултатите се чакат до седмица. Правосъдният министър Цецка Цачева заяви:

"Искам да заявя категорично, вярвам, че няма нарушения, но, ако се установи в доклада, който очаквам от Инспектората за допуснати такива, ще бъда безкомпромисна".

Цачева и Козарева признаха, че изглежда неморално в момент, в който Търговски регистър се е сринал, да се раздават бонуси, но смятат, че това е било важно, за да могат да бъдат компенсирани онези служители от Агенцията, които работели по 20 часа, включително и в събота, и в неделя, за възстановяване на Търговския регистър.

"Най-високият е 3 000, а най-ниският 700", каза Габриела Казарева. Тя също е взела бонус, но определен от правосъдния министър и съответстващ на оценка "много добър".  На колко лева е равна тя не казаха, нито Козарева, нито министър Цецка Цачева:


Часове преди уточнението, че отговорни за кризата не са получили допълнителни пари, финансовият министър Владислав Горанов коментира: 


"Служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, с техническия проблем, възникнал в регистъра. Това за мен е неприемливо".

Козарева уточни по-рано в прессъобщение, че става дума за малко под 600 000 лева, разпределени според индивидуална оценка на всеки от общо 635 служители на Агенцията по вписванията, и обръща внимание, че средномесечният фонд "Работна заплата" на Агенцията е в размер на 813 000 лева. В съобщението, което се спира и върху значението на бонуса като мотивация за служителите, за първи път се говори за "отговорните за спирането на Търговския регистър – директора и експертите от Дирекция "Информационно обслужване и технологии", но имена и брой на експертите не се посочват. "Нека не забравяме обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива”, пише Козарева, която зае поста, след като заради спирането на регистъра оставка подаде предшественичката ѝ Зорница Даскалова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна