Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес кметовете на малки кметства ще се срещнат с премиера

Кметът на Калофер: Искаме законова гаранция, че ще получим полагащото ни се

Снимка: БГНЕС

„Не искаме повече пари. Искаме закон, който да дава гаранция, че това, което ни се полага, че ще го получим“. Това заяви в предаването „Преди всички“ кметът на Калофер Румен Стоянов. Днес кметовете на малки кметства ще се срещнат с премиера, заради което се отложи и планираният им протест. Те настояват да получават парите, които държавата им дава, а не това да става по преценка на големия кмет в общината.

„Няма ли закон, нищо няма да се случи. В момента факторът е субективният. Искаме в Закона за местната власт да бъде записано, че кметът на общината е длъжен да изпълнява бюджета – 10 до 12% ежемесечно“, категоричен бе Стоянов и добави, че настояват това да се случи веднага.

По думите на кмета исканията са от повече от месец:

„Последният месец дадохме ултиматум, че ако никой не ни потърси и никой не вземе отношение по нашите искания, тогава ще излезем на жълтите павета в София. … Лично премиерът ми се обади точно в момента, когато вече назряваше недоволството на нашите съграждани. В разговора разбрах, че той е добронамерен и е готов да ни приеме за днес в 10 часа“.

Проблемът наистина е голям, категоричен е кметът на Калофер. Според него държавата си върши работата до общините, дава средствата, но оттам нататък нехае какво се случва от „общините надолу“:

„Те лъжат директно пред държавата, че всичко е наред – всеки кмет, където има някакви проблеми, а то почти навсякъде има. Имаме 5-6 общини, които работят качествено“, коментира Румен Стоянов. Според него в случая има значение разпределящият парите и кметовете от коя партия са подкрепени. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени