Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: За Бюрото за контрол на СРС-тата трябва специалист с гражданска позиция

Снимка: БГНЕС

„Всеки един избор, в който начело на Бюрото за контрол на СРС-тата застанат хора, които не са обществено разпознаваем, нямат нужната подготвеност и  квалификация, това би било само по себе си голям негатив за цялото общество“. Това коментира в предаването „Преди всички“ Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“. На 19 декември изтича мандатът на настоящия състав на Бюрото за контрол на СРС-тата. Всяка от парламентарно представените групи е издигнала свой кандидат.    

„За Бюрото за контрол на СРС-тата трябва да има човек, който разбира от специфичната правна проблематика и който има и гражданска позиция. Става дума за контрол, който да доведе до това върховенството на закона да стои над тайните методи на службите и по този начин да се съхрани демокрацията“, категоричен е Кашъмов.  

Той припомни, че когато бюрото беше създадено, е набрало ход, защото в него са участвали професионалисти юристи. „Тук се изисква една сериозна независимост, съчетана и със смелост и доблест, защото трябва да се противопоставят на тайните служби“, коментира Кашъмов. По думите му работата на бюрото е довело до намаляване на броя на подслушванията.

„Лошото е, че очевидно този успех – посягането на влизането в механиката, по която работят службите, натискът те да се съобразяват със закона, доведоха до нежелание това да се случва, доведе до атака срещу това бюро, до частичното му „обезглавяване“ чрез уволнението на зам.-председателя и създаването на невъзможност то да работи нормално. Това, към което сега изглежда ще се премине, е напълно да бъде приспана неговата дейност, то да бъде напълно лишено от зъби и реални способности и енергия да работи, което ще се отрази на правата на всички нас. Това ще увеличи възможността за политически произвол чрез тайно следене и ще намали обема и гаранциите за правата на гражданите“.

Странно е да има консенсус по един проблематичен модел, който не осигурява контрол върху прилагането на СРС-та, отбеляза Кашъмов и добави: „Когато няма реален контрол, това може да доведе до тирания и до това управляващото мнозинство което и да е то, да атакува тъкмо опозицията и да направи неефективна и невъзможна нейната дейност“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от