Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО бие камбаната в Седмица за отговорно прилагане на антибиотиците

Д-р Михаил Околийски: 700 хил. души годишно губят живота си заради резистентност към антибиотиците

Много от медицинските пробиви от миналия век може да бъдат загубени заради засилването на антибиотичната резистентност

Д-р Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

В световен план 700 хил. души годишно губят живота си поради последствията на резистентността. В Европа са около 33 хиляди души. Това заяви в предаването „Преди всички“ експертът по обществено здраве в българския офис на Световната здравна организация д-р Михаил Околийски. Той коментира темата в началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорното прилагане на антибиотиците, която ще продължи до 18 ноември. "СЗО инвестира доста усилия и средства в целия свят, за да удари камбаната", посочи медикът.
    

„Това е проблем, който може да доведе до неконтролируеми последици в световен мащаб. Във всяка една страна вече има антимикробна резистентност и тя застрашава и ефективната превенция, и лечението на все повече инфекции, причинени от бактерии, паразити, вируси и гъбички, поради свръхупотребата на антибиотици при животни и хора“.

Докторът подчерта, че едно от обясненията е неотговорното и некомпетентно използване на антибиотици. Тези лекарства би трябвало да бъдат предписани от лекар след назначена антибиограма, добави той. "За да се започне от по-прост, докато се стигне до по-сложните, за лечението на по-сложни инфекции." У нас, обаче, въпреки забраната, и в аптеките все още могат да се закупят антибиотици без рецепта. "Магистър-фармацевтите са наясно с рисковете, до които води подобна продажба на антибиотици без рецепти и това е целта на нашата кампания тази седмица", допълни д-р Околийски. 

Времето наистина изтича, защото от 20-30 години не е открит нов антибиотик, а създаването на такъв медикамент отнема много време, много средства, изтъкна д-р Михаил Околийски. По думите му, Световната здравна организация инвестира в проучвателна и изследователска дейност за създаването на нови антибиотици, а големите фармацевтични компании не инвестират в подобен тип развитие. 

„Ако ние използваме наличните по безотговорен начин и все повече инфекции, т.нар. super bug - микроорганизмите, които развиват антибиотична резистентност, стават все повече, утре може да не можем да лекуваме най-обикновени инфекции с антибиотици. Всъщност, много от медицинските пробиви от миналия век може да бъдат загубени чрез засилването на тази антибиотична резистентност. Лечими в миналото инфекциозни заболявания могат да станат нелечими и разпространени в целия свят", предупреди специалистът.

Широкоспектърните антибиотици трябва да се използват само в случаи на спешност, категоричен е д-р Околийски. "Но след няколко дена, когато се успокоят нещата, ти вече правиш антибиограма и спираш този широкоспектърен антибиотик, и назначаваш този, който атакува конкретния микроорганизъм. Това се спазва по принцип като подход в българските болници."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени