Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Някои го предпочитат аналогово" - с намигване към класиката и разбиране към носталгията

Изложбата на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев е посветена на поколенията, изоставащи от големия дигитален обрат

Любен Кулелиев и Добрин Атанасов
Снимка: Яна Боянова, БНР

Битува една мода на дигиталното и то започва да се възприема като нещо едва ли не задължително - това казаха пред "Хоризонт" Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, автори на изложбата "Някои го предпочитат аналогово". Тя се открива тази вечер от 18.30 часа в галерия „Алма Матер“ в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“. Според Добрин и Любен, изложбата малко или много иронизира преекспонирането на дигиталното.

"Навлязохме в дигиталната епоха, всичко започна да се дигитализира, но изведнъж се оказа, че има едни поколения, които не могат да преминат на тази вълна. Това, че се научават да работят на компютър, далеч не означава, че мислят дигитално. Дигиталната епоха изисква съвсем друг начин на възприемане и реагиране на света. Ситуацията, в която живеем, е много хибридна. Модата на дигиталното е някак преекспонирана. За да стане светът реално дигитален, трябва тези поколения първо да се променят и това не става толкова бързо. Това, че дигиталната технология е навсякъде около нас, не би могло толкова бързо да промени нагласите и модела на мислене", смята Добрин Атанасов. "Изложбата проблематизира точно проблемите на това поколение, което посрещна големия дигитален обрат на по-висока възраст и което не може да влезе в този модел на мислене. Това поколение става изолирано. То не се чувства на място", допълва той. 

Определят идеята си за изложбата като "доста стара" за днешния живот с променени скорости. "Не мога да си представя живота без дигиталните технологии. Вече сме свикнали всичко да се случва толкова бързо. Скоростта, с която сме свикнали, не би ни позволила да се върнем обратно", казва Любен Кулелиев. 

Изложбата прави препратка към абсолютната класика в комедийния жанр „Някои го предпочитат горещо“ с Мерилин Монро от 1959 година. Всички работи в изложбата са построени върху конкретни реплики от филма: "Създаваме неща, които се движат, които реагират и са изцяло изградени на аналогов принцип. Чисто концептуално препращат към репликите – те са ключ към „разчитането“ на работите."

Запитани дали дигитализацията се отразява на хуманността авторите на проекта припомнят, че по същия начин при появата на техническия процес в края на 19-и и началото на 20-и век се е говорело за такъв тип дехуманизация. Добрин и Любен са на мнение, че това е естествен етап, но наблюдаваме много хора, склонни да мислят с носталгия към познатото.

Добрин Атанасов и Любен Кулелиев работят като артистичен тандем вече повече от 15 години. Заедно и поотделно имат изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия. Съвместните им артистични занимания са в сферата на художествените инсталации, кинетичното изкуство, лендарта и намесите в градската среда.

Добрин Атанасов е преподавател към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет. Води няколко дисциплини, свързани със съвременно изкуство и графичен дизайн.

Любен Кулелиев работи на свободна практика в областта на художествените занаяти и фотографията. Занимава се и с редица проекти в сферата на неформалното образование и културата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна