Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини

| обновено на 13.11.18 в 17:10
Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Да няма таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини – съпрузи, деца и родители, като се запазва старото положение. Да се фиксира обаче таван за засегнати лица, които са извън тесния роднински кръг, до 5 хил. лева – това предложение обяви на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. 

Таванът за обезщетенията в размер до 5000 лева ще се отнася само при неимуществени вреди, които по българския закон се наричат обезщетения за болки и страдания и то само за роднини и починали при катастрофи, уточни Менда Стоянова. От ГЕРБ предлагат изработване на методика с ясни критерии и индикатори за остойностяване на имуществените и неимуществените обезщетения при пътно-транспортни произшествия, включително и при смърт. С новото предложение отпада първоначалният предложен таван до 20 000 лева при преките роднини, който беше изтеглен, но е необходим таван при далечния кръг, уточни Стоянова. Тези промени се налагат от решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения, като само за последните три месеца търсените обезщетения са нарастнали до 100 милиона лева. Те респетивно трябва да се платят през застраховката "Гражданска отговорност".

"Бяха изговорени много силни думи. Цена на човешкия живот не може да бъде поставена. Така е, но трябва да има граница на исканията на този широк кръг от правоимащи. Затова хората са прави, но искам ясно и категорично да кажа, че ако Народното събрание приеме това предложение, спекулации от рода на двойна, тройна или хиляда лева "Гражданска отговорност" са безпочвени".

Менда Стоянова съобщи, че заедно с финансовия министър Владислав Горанов ще поискат среща с президента Румен Радев, за да обяснят мотивите за предложението си и за да може позицията на държавния глава по въпроса за цената на "Гражданската отговорност" да е информирана.

Подробности чуйте от прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени