Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенни маршрути в Кюстендил

БНР Новини
Крепостта Хисарлъка
Снимка: Петра Талева

Искате да се порадвате на очарователната есен в по-топъл район на страната? Тогава тръгнете към Кюстендил. Ива Брусарска, главен експерт в отдел „Туризъм“ в общината е готова да разказва дълго и с любов за града и неговите забележителности.





За много жители на Кюстендил хълмът Хисарлъка е любимо място за разходки. Намира се на 2 км югоизточно над града, а на най-високата му част се издига едноименната крепост, обявена за архитектурно-строителен паметник от национално значение. Впечатляващата техника на градеж , която са използвали някогашните строители в Античността, специалистите наричат „opus mixtum“ – смесена зидария с ритмично сменящи се каменни и тухлени пояси от 4 или 5 реда тухли. Спойката е хоросан със счукани тухли. Каменната зидария е редова от средно голям,  ломен местен камък. В оригиналния градеж на крепостта тухлите са използвани и за оформяне на страниците на входове, на порти, кули, сводове, ниши и други.
Изкачваме се на крепостта Хисарлъка заедно с Мирослава Таскова от Историческия музей:





Много може да се говори за богатото културно-историческо наследство на града, с биография от 8000 години. Част от културно-историческите артефакти са експонирани в Асклепиона, който е част от Историческия музей. Влизаме и попадаме в поредното пътешествие и приключение в глъбините на времето. Разказват директорът на Историческия музей Валентин Дебочички и Мирослава Таскова от музея:





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна