Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба за зараждането на гражданското общество ще бъде показана в Aгенция "Архиви"

Снимка: БГНЕС

"Зараждането на гражданското общество в България 1987–1989" година е темата на документална изложба, която ще бъде показана днес в зала "Архиви" на Държавната агенция "Архиви".
 

В предаването "Преди всички" доц. д-р Михаил Груев – председател на агенцията, обясни, че става дума за екологичните движения и по-специално тези в Русе:

"Това са зелените и екологичните движения, които имаха най-различни имена – най-напред Обществен комитет за екологична защита на Русе, след това "Екогласност", след това след промените се появиха и Зелените партии, но така или иначе акцентът е върху Русе. Преди да се появят екологичните движения, всъщност имаше спонтанен протест на самоорганизиране на русенското гражданство и по-специално на русенските майки, които с количките си излязоха през есента на 1987 година за първи път и демонстрираха пред сградата на Окръжния комитет на БКП в града".

Михаил Груев обясни какво ще представлява събитието:

"Това са документи, които се съхраняват преди всичко в Русенския архив и в Централния държавен архив в София. Има и снимки, разбира се, които представят именно този процес най-напред на цялото русенско население от обгазяването от химическия комбинат в Гюргево, и след това процеса на самоорганизиране. Защото случаят е важен, защото тук става дума за шест обикновени жени от русенския "Паркстрой", които започват да пишат лозунги, които организират русенското гражданство, които в последна сметка не се поколебават да се изправят срещу системата.

За първи път ние показахме тази изложба през пролетта на тази година в Русе, сега е нейната софийска премиера. Едновременно с това в Русе ние проведохме и една кръгла маса с участници в събитията и сега ще има продължение".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020