Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални работници обсъдиха модели на работа с деца в центровете от семеен тип

„Международна социална служба - България“ в партньорство с Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ представи модели за работа в Центровете за настаняване от семеен тип за деца със и без увреждания. Това се случва в рамките на Националната кампания на Оперативната програма - „Мисията е възможна“, посветена на деинституционализацията на децата в България. 

След като държавата изведе от големите институции децата и младежите и ги настани в обстановка, близка до семейната, е ред да гарантира и качеството на тяхното отглеждане, посочи заместник-министърът Зорница Русинова: "Не само добрият начин на живот, който им гарантираме в малките семейни къщички, които са в жилищни квартали, с възможност да ходят на училище, с възможност да играят със съседските деца, са най-важните. Най-важното е, доколкото е възможно, тези деца да бъдат интегрирани в образователния процес. Работата понякога с тях е  сложна и трудна, защото изисква не само специалисти в училищата, но и специалисти, които ежедневно работят в тях, в дневните центрове, които посещават."

Тези деца обичайно нямат успеваемостта, съответна на дадената възраст, отбеляза Сабина Събева от Международната социална служба. Например деца в седми клас не покриват задължителните стандарти за втори или трети клас. Много от децата не могат да четат и пишат. Социалната служба има опит в четири центъра за настаняване от семеен тип – два в Смолян, един в Търговище и един в Плевен. Според Събева, най-важното е специалистите там да помогнат на децата да преживеят травмите и житейските несгоди, с които са се сблъскали в биологичните си семейства, защото за тях семейството е димвол на страх:

"Трябва да признаем, че има деца, които се нуждаят от резидентна грижа. Това са тези деца в преходната възраст, особено след 12-тата, 13-тата година нагоре, които имат много лоши преживявания в семейството. За тях семейството е нещо плашещо. Нашата задача, когато дойде едно такова дете, е да преработи тези травма, да може да създава връзка с друг човек, да може да осмисли какво се е случвало в неговото семейство. Нашата цел е, когато това дете дойде, ние да му помогнем да преодолява своите несигурности, да може да изгражда компетентност да се справя с предизвикателствата на живота."

Радослав Георгиев е мениджър в "Конкордия" - България, организация, която работи в центрове от семеен тип и преходни жилища. Той разказва, че социалните работници на организацията правят мобилни обходи в столични райони, определяни като гета - Орландовци, Малашевци, Факултета и Захарна фабрика. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна