Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Брекзит няма да е печеливш нито за Великобритания, нито за ЕС

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предлага още тази вечер да бъде одобрено от Европейския съвет споразумението за Брекзит, чиито текстове снощи одобри британското правителство. То обаче първо трябва да мине през парламента на Великобритания, а после да бъде одобрено на и извънреден съвет в Брюксел, който най-вероятно ще се състои следващата седмица. Това поясни в предаването "Преди всички" евродепутът Андрей Ковачев:  

“Със сигурност тези, които бяха най-големите поддръжници на Брекзит, няма да са доволни от това споразумение, защото то налага на Великобритания, ако иска да остане част от общия пазар и да има достъп до свободното движение на стоки и услуги, да има много големи ангажименти по отношение на сключването на търговски споразумения с други страни“, каза Андрей Ковачев. 

“Все пак Тереза Мей каза, че ако британският парламент не одобри това предложения, няма да има Брекзит", допълни още той.

“Все още не е ясно за мен какво ще се случи. Брекзит няма да е печеливш нито за Великобритания, нито за ЕС. И ЕС много съжалява за това решение на Великобритания“, каза евродепутатът.

Ковачев коментира в предаването мнение на изданието “Индипендънт“, че срещу британския премиер вече са се надигнали привържениците на Брекзит.

“Аз смятам, че всичко е възможно, също така и за Шотландия и за Северна Ирландия, една част от тях не искат да има разделяне между Великобритания и Северна Ирландия. Това са много тежки въпроси за самото Обединено кралство и показват колко прибързано и неосведомено беше гласуването 52% на 48% преди две години“, коментира той нагласите срещу споразумението.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени