Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбиванията между подрастващи често се уговарят в социалните мрежи

Конфликтни ситуации прерастват в боеве между отделни приятелски групи или училища

Виолета Аланджийска
Снимка: БГНЕС

Не са рядкост случаите на уговорени боеве между отделни групи ученици и дори между отделни училища в София. Това разказа пред „Хоризонт Виолета Аланджийска, началник на сектор „Детска престъпност“ в СДВР.

Най-често сбиванията между подрастващи се уговарят в Социалните мрежи след конфликт в самото училище, уточни Аланджийска.

“Може би на улицата са повече случаите на агресия между деца. Доста често се уреждат боеве между две училища или между определени приятелски групи в интернет. Срещат се на някое определено място“, поясни тя.

“На улицата децата са ни без поглед, без контрол. В училище си мисля, че си има контрол. Даже имаше случай – добра информация, получена от зам.-директор на едно училище в столицата, предотврати един голям побой между две училища. Пак вражда между две училища в центъра на София стана причина едно детенце да бъде настанено в „Пирогов“ и да има оперативни намеси с тежки последствия“, допълни Виолета Аланджийска.

Има и засечени случаи за вражда между етносите, видима в социалните мрежи още при подрастващите:

“Имали сме случай в интернет показан един клас не с лица, а с мечета и едното мече просто е отделено от другите мечета. Ставаше въпрос за едно детенце, което беше с арабски имена“.

Децата са копия на това, което в момента става в обществото и копират това поведение, което виждат, това, което се случва пред тях, подчерта Аланджийска и прогнозира, че случаите на агресия сред подрастващите и престъпленията по хулигански подбуди няма да намаляват.

Училищата не се делят на рискови и по-рискови, категорична е Виолета Аланджийска. „Не бих казала, че в центъра са по-нерискови, а в покрайнините по-рискови. Навсякъде има деца умни, можещи, знаещи, и други деца, които искат чрез агресия да наложат своето лидерство.“

Първите организирани наченки на агресия специалистите наблюдават във възрастовата група на третокласниците и четвъртокласниците, когато се изявява стремеж да се завоюва лидерското място в класа.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна