Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 70% от хората подкрепят действащата забрана за пушене на закрито

Половината пушачи у нас не желаят децата им да виждат реклами на цигари

По-строги мерки за контрол върху тютюнопушенето искат повече от 75%

Снимка: БГНЕС

Повече от 70 на сто от хората искат запазване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. 47 на сто от пушачите също подкрепят ограничителната мярка. Това показва представително проучване за тютюнопушенето и рекламата на тютюневи изделия у нас. Над 75 на сто от запитаните искат по-строги мерки за спазването на забраната, обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" д-р Маша Гаврилова, председател на сдружението “България без дим“. Проучването е направено на два етапа - през октомври 2017-а и септември 2018 година, за да се получат сравнителни данни.

Напоследък рекламата на тютюневите изделия стана много агресивна и ориентирана изключително към младите хора, дори към подрастващите и децата, отбеляза още д-р Гаврилова. Мнозинството от интервюираните не искат подрастващите да виждат тези реклами и заявяват, че не искат и да виждат изложени по рафтовете и витрините тютюневи изделия, сочи проучването. "Около половината от пушачите твърдят, че и те не искат децата им да виждат цигарите", допълни Маша Гаврилова. 

Нараства делът на хората, които смятат, че държавата не трябва да допуска тютюневата индустрия да влияе на политики, свързани с общественото здраве - от 60% те са станали 70 на сто. 

Все още не можем да усетим ефекта от забраната за тютюнопушене, подчерта Маша Гаврилова. "Другите държави отчитат намаляване на инфарктите, намаляване на инсултите, намаляване на рака на белия дроб. Ние не можем да го усетим, защото нашите пушачи са толкова недисциплинирани", коментира тя и припомни предложенията на “България без дим“ да се дадат повече права на инспекторите и да се затварят временно заведения, които нарушават забраната.

Днешният ден 15 ноември се отбелязва като Международен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО броят на пушачите по света надхвърля 1 милиард, а ежегодно от болести, свързани с тютюнопушенето умират над 6 милиона души, сред тях и непушачи, изложени на тютюневия дим. Делът на пушачите в България през 2017 година е бил 36% при среден за Европа 28%.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.