Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Чавдар Колев: При изграждането на пътищата се влагат неправилни материали

Снимка: БГНЕС

Защо има вълни по нашите магистрали? Отговор на този въпрос даде инж. Чавдар Колев, преподавател във ВТУ "Тодор Каблешков", в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

“Пълният отговор е върху близо 250 страници, но обобщеният е - защото твърде много правила някак си са пропуснати. Не се изпълняват. Лошото е, че систематично не се изпълняват някои от тях“, каза инж. Чавдар Колев. 

Доц.Чавдар Колев е и автор на книгата “Насипни конструкции или защо има вълни по нашите магистрали“.
“Понякога има случаи с лоши материали, но те са спорадични, по-скоро се влагат неправилни материали“, поясни той.

“Насипът, той може да е много малък, може да е един метър, но може да е и 10 метра и 15 и 17 метра, колкото е по-висок, толкова е по-сериозен. И вече той се разглежда наравно с мостовете и тунелите - вниманието към него“, уточни инж. Колев.

“Примерът с АМ “Тракия“, от Стара Загора нататък няма толкова високи насипи, а пак има вълни, следователно вниманието е към естествената земна основа, върху която се изграждат пътищата. Тя също е от огромно значение“. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.