Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

| обновено на 16.11.18 в 14:48
Снимка: БГНЕС




След спорове между управляващи и опозиция, мнозинството в Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, с които се въвеждат норми за съдържание за сяра, пепел и влага в твърдите горива за битовото отопление. Измененията в закона са в изпълнение на решение на Европейския съд срещу страната ни за трайно лошо качество на въздуха. Съдът е установил нарушение на директивата за качеството на въздуха и неспазване на пределно допустимите концентрации на фини прахови частици.

Председателят на Екокомисията в НС и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева припомни, че битовото отопление с твърди горива е основна причина за наднорменото замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици. В подкрепа на промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, Василева посочи, че ограничаването на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите е една от мерките за по-чист въздух.

Джевдет Чакъров от ДПС се възпротиви кметовете да носят отговорността за завишени нива на замърсяване на въздуха и отчете пропуски в законопроекта:

"Липсват текстове, които следва да се прилагат, за да се накажат лицата, които съзнателно и целенасочено използват за битово отопление, например изгарянето на гуми или на стари дрехи“.

Иван Иванов от БСП дори настоя законопроектът да бъде оттеглен, защото, по думите му, ще натовари финансово най-уязвимите социални групи:

"Защото въвеждането на регулация, въвеждането на изисквания за продуктова такса за опаковки, за какво ли не, за регистър на търговци, за качество на горивото и т.н. допълнително ще утежни джоба на и без това изпосталелия български гражданин".

Ивелина Василева остро възрази и припомни, че страната е предвидила повече пари за енергийни помощи:

"Но, това, което вие засягате, е свързано с мобилизиране отново на страхове на хората. Това е вредно за обществото. В настоящия бюджет 40 000 000 лв. повече са отделени за подпомагане на енергийно-уязвените хора."

Още по темата чуйте в репортажите в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна