Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици искат НЗОК да покрива успешни алтернативни методи в онколечението

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

От април до октомври в Медицинския център за интегративна медицина от 10 лекувани онкоболни пациенти две жени с рак на гърдата в четвърти стадий се постига излекуване, а при трима пациенти - 50 но сто намаление на туморните размери. Това съобщи д-р Христо Дамянов от центъра. Лечението се извършва с неконвенционални методи, които не се поемат от Здравната каса, посочиха още специалистите.

На два пъти лицензът на центъра беше отнеман след проверки на Изпълнителна агенция медицински одит, а след съдебни дела е възстановен, твърдят още работещите там. 

Медицинският център за интегративна медицина работи от 12 години. Като свои успехи специалистите там посочват постигната трайна ремисия на онкоболни пациенти, като последните им положителни данни са за две жени с рак на гърдата в последен стадий с метастази.

Това лечение не се покрива от Здравната каса, струва 400 евро на седмица. От Центъра настояват Министерството на здравеопазването да изпита и внедри тези методи в здравната система, като те се поемат от държавата. От центъра уточняват, че новите методи могат да се прилагат при почти всички видове тумори, но оптималните резултати се получават в началните стадии на заболяването. 

Повече за методите, прилагани в центъра, можете да научите от репортажа в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна