Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата във Велико Търново инвестира в нов болничен корпус

Отделението по неонатология организира Ден на отворените врати с безплатни контролни прегледи

Снимка: БГНЕС

Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ще инвестира 6,5 милиона лева в изграждането на нов болничен корпус, който да обедини всички отделения на лечебното заведение. Новото крило ще е на 8 етажа. Обявена е обществена поръчка за строежа, който трябва да приключи за 18 месеца. Целта е обединение на двете бази на болницата, посочи нейният директор д-р Стефан Филев:

Не може интензивните отделения да бъдат в база 1 в нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология.

Проектът ще се изпълни на два етапа. За първия е осигурено финансиране от 4,5 милиона лева, които болницата получи от продажбата на 20 декара свой парцел на търговска верига.Строежът на новия болничен корпус ще доведе и до спестяване на близо половин милион лева, които годишно лечебното заведение харчи за транспорт и издръжка на старата сграда.

В днешния Световен ден на недоносените деца е обявен Ден на отворените врати в Отделението по неонатология болницата. Извършват се безплатни контролни прегледи на децата и консултации със специалисти от лечебното заведение.

В страната ни недоносените бебета са около 10% от всички живородени деца, колкото е и средното равнище за Европа. Пред "Хоризонт" д-р Мария Калайджиева - неонатолог в болница "Токуда", подчерта: 
"Това, което говорим на майките, които са стресирани от това, че се ражда недоносено бебе, е, че недоносеността не е заболяване".
Според Калайджиева в България трябва да има програми за проследяване на развитието на преждевременно родените деца след изписването им от болница, каквито има в много други страни.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна