Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза сборникът с разкази "Сънища" с илюстрации на Греди Асса

Виктор Меламед: Не се отказвайте от мечтите си, никога не е късно

Почетният консул на Тайланд пише за ускореното ни живеене в разглобен и динамичен свят, зачеркнал ценности и стойности

Виктор Меламед
Снимка: БГНЕС

„Сънища“ е заглавието на първата белетристична книга на генералния почетен консул на  Кралство Тайланд в България Виктор Меламед. Дебютният сборник представя 20 разказа - плод на житейския опит, богатото въображение и таланта на сладкодумния разказвач, чиито истории прекосяват граници и континенти.

„Всяка сутрин се събуждам от шума на самолети. В главата ми постоянно излитат и кацат. И така 20 години. Аз не съм пилот, не съм инженер, не съм даже стюардеса. Аз съм фотографът на авиокомпанията“ - така започва една от историите, поместена в сборника „Сънища“. Повечето разкази са вдъхновени от преживени истории, разказва авторът им. 

В жилите на Виктор Меламед тече еврейска и арменска кръв. Той е филолог по образование, работил почти 20 години в авиокомпания „Балкан“, изминавайки целия път от редактор във ведомствения вестник “Полет” до вицепрезидент и говорител на националния превозвач. Разказите му разхождат читателите в един свят на мечти, сънища и спомени. 

Никога не съм имал самочувствието на писател, но съм добър разказвач

„Вдъхновението идва от всичко – от мирис, спомен, стара картичка. Изведнъж се явява някаква история. Никога не съм имал самочувствието, че съм писател. Много съм обичал да разказвам. Лаская се от мисълта, че съм добър разказвач пред публика. Това е сборник от разкази, който отразява моя живот“, казва Меламед.

Кратките разкази на Виктор Меламед сбъдват очакванията на съвременния тип публика, която иска ударния кратък сюжет, отбелязва доц. Мариета Гергинова от Института по литература при БАН. По думите й, Меламед разказва с лекотата на родения разказвач, увлекателно, но без разказът да затъва в подробности. Доц. Гергинова допълва, че всеки читател ще припознае в историите своите лични вълнения и проблеми:

"Те показват един много богат калейдоскоп на съвременния начин на живот, на мислене, на поведение на днешния човек. Сякаш са писани за всеки един от нас, защото тематиката е много близка, те са разкази за нашето ускорено живеене, в един изключително разглобен и динамичен свят, зачеркнал ценности и стойности, но свят, който се нуждае да преоткрива вечните понятия за добро и зло. Неговите разкази хвърлят мост назад към миналото, към времената на соца, с изключително тънко чувство за ирония." 

Рисунките към разказите са дело на Греди Асса

Илюстрациите в книгата са дело на дългогодишния приятел на Виктор Меламед художника Греди Асса, който поел ангажимента да направи 5-6 илюстрации и корица. Десет дни по-късно предал рисунки за 20-те разказа. Специфичното е, че всичките са черно-бели, разказва художникът и обяснява защо: „За да може този, който чете разказите, сам да дооцвети някои от нещата. Истинско наслаждение ми беше да съпреживея неговите разкази. Толкова различни. Всичко това те омагьосва."

Няколко от разказите в книгата са свързани с Тайланд, страна посещавана годишно от 30 милиона туристи. Виктор Меламед е почетен консул на кралството у нас от 15 години. Интересът му към екзотичната държава е породен от красивата природа, дисциплината и упоритостта на местните жители. "1996 година, когато за първи път кацнах в Тайланд, наистина си помислих, че съм попаднал в рая - беше толкова екзотично, толкова невероятно, така красиво", спомня си той. 

В деня на премиерата на сборника „Сънища“ Виктор Меламед не крие, че вече подготвя разказите за следващата си книга, част от които вече са завършени. 

„Никога не се отказвайте от мечтите си. Моят дебют се осъществи в навечерието на моята 60-годишнина. Ако някой ми беше казал навремето, че е станал писател на 60 години, сигурно щях да се изсмея. Бих казал - никога не е късно“, отбелязва в заключение той.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна