Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дегустации на италиански сирена, паста и вино в седмицата на италианската кухня

Италия на вкус

Снимка: БГНЕС



От днес до 6-и декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември. 

Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни: 

„Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям ценител на добрата кухня. Независимо че през голяма част от живота си е живял в Париж, маестрото останал верен на италианската кухня и даже някои от италианските блюда са създадени специално за него - по негов вкус. Например ястието „Торнедо по Росини“ - месо приготвено по специален начин - по негов вкус“. 

Тази седмица Италия ще сподели вкусове от различните си региони с България и ще предложи типични продукти - средиземноморски блюда и разнообразие от италиански сирена:   

„Това важи и за колбасите. Всички познават прошутото, например, но има и други колбаси, които също са много вкусни и които ще бъдат представени само в рамките на тази седмица. Няма да се впускам да говоря за виното, защото всички знаем, че италианските вина са много хубави и много различни, и си струва да бъдат опитани“.

Посланик Стефано Балди е убеден, че човек може да се наслади на едно просто ястие, ако е добре приготвено:

„Давам пример с пицата, която аз много обичам. Предпочитам пица Магарита, защото това е основната пица. Когато тя е приготвена от истински, оригинални продукти, като започнем от брашното и стигнем до доматите, тогава тя е изключително вкусна. Но, ако сте сбъркали при подбора на продуктите или в процеса на приготвянето, тогава ефектът вече не е същият. Като италианец харесвам и пастата. Ако трябва да посоча конкретно любимо ястие, ще бъде нещо характерно за региона, в който съм роден - Умбрия. Това е паста Пичи - вид спагети, направени от брашно и вода. Те могат да бъдат много вкусни с различни сосове. Със сос от глиганско месо, например, са просто фантастични“. 

Италианският културен институт в София организира работилница за приготвяне на пица по оригинална рецепта. Целта е да се види как се приготвя храната, казва Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София:

„Културата на кухнята е преди всичко култура на споделянето! Но споделянето не е само в насладата от опитването на някакво блюдо. То е и в подбирането на различните съставки и приготвянето на храната. Организираме събитие и в чест на България и Балканите. На него готвач от областта Фриули ще представи типични блюда от този най-източен регион на Италия, който е най-близо до Балканите. Кухнята там също използва много подправки, както и тук. И в този случай става дума за споделяне“.

Според данните от 2010 година до днес износът на италиански хранителни продукти за България се е увеличил два пъти. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени