Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Актове за повече от 1 млн. лева са издадени за нарушения и повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината след проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-честите нарушения са смесванията на горива и неправилната работа на измервателните средства.

Само за последния месец и половина проверките са обхванали 12 общини и повече от 170 обекта, като са изследвани и над 270 проби от горива. При 12 от пробите има отклонения, което потвърждава годишно констатирания процент на несъответствие около пет на сто, каза Васил Ненчев - директор на дирекция в агенцията.

"Отклоненията се явяват вследствие на попадане на бензин в дизела и дизел в бензина, като отклоненията са такива, че не може да се прави заключение за злонамерено или за зловредно действие от страна на икономическите оператори".

При внезапните проверки инспекторите са установили и близо 90 средства за измерване, които не съответстват на изискванията, най-често защото не са преминали задължителната техническа проверка, обясни Павлина Данаилова:

"Сигналите са за това, че примерно дадено средство за измерване не измерва правилно".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна