Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокореец надви руснак за шеф на Интерпол с помощта на САЩ

| обновено на 21.11.18 в 20:09
Южконореецът Ким Чен-ян, който бе избран за президент на Интерпол, говори пред Общото събрание на международната полицейска организация в Дубай.
Снимка: БТА

Южнокореецът Ким Чен-ян бе избран за президент на Интерпол. С таен вот днес Общото събрание на международната полицейска организация го предпочете пред ветеран от руските служби за сигурност.

Срещу кандидатурата на руснака Александър Прокопчук се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от ЕС с мотива, че Русия може да злоупотреби с преследването на политически опоненти на Кремъл.

Ким Чен-ян изпълняваше длъжността президент на Интерпол след мистериозното изчезване, а по-късно задържане на предшественика му Мън Хунвей в родния Китай. Така Ким само ще довърши мандата на обвинения в корупция предишен президент на Интерпол.

Негов вицепрезидент остава генералът от руското МВР Александър Прокопчук, както потвърди днес говорителката на ведомството Ирина Волк.

Именно той дълго време бе смятан за фаворит за най-висшия полицейски пост.

Редица западни политици обаче се обявиха срещу кандидатурата на руския генерал. Американският държавен секретар Майк Помпейо открито подкрепи южнокорейския кандидат. Според Вашингтон руските власти, изглежда, се опитват да използват Интерпол за политически цели, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Гарет Марки.

Подобно предупреждение изрази вчера бившият петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

„Изразявам сериозно безпокойство, че ако г-н Прокопчук бъде избран за президент на Интерпол, той ще бъде готов да предприеме абсолютно всякакви действия по заповед на Кремъл, без значение, че би накърнил репутацията на международната полицейска организация“.

Както се очакваше, Русия отрече тези внушения. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази днес съжаление, че руският кандидат за президент на Интерпол не бе избран на поста.

Песков посочи, че Москва няма основания да не признае резултатите от гласуването.

„Същевременно, ако се абстрахираме от тази ситуация и си спомним неотдавнашните изявления, звучащи от различни столици, то може да се каже, че изборите протекоха в атмосфера на безпрецедентен натиск и на намеса в тези избори. Изборите бяха сложни, но вече се състояха“, добави Дмитрий Песков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна