Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Дечко Узунов" разказва в изложба за първата Мис България

Майстори на четката в журито на конкурсите за красота в миналото

Люба Йоцова представя страната ни на конкурса Мис Европа през 1929 година

Люба Йоцова е първата Мис България, избрана през 1929 година. Изложбата в галерия "Дечко Узунов" хвърля светлина върху конкурсите за красота в миналото.
Снимка: Цветан Игнатовски

С портрети на красавици от миналото изложба в галерия "Дечко Узунов" разказва за първата Мис България. В основата на идеята е информация, че самият Дечко Узунов е участвал в избора на най-красивата българка в конкурса за първата Мис България, разказа в предаването "Хоризонт до обед" кураторът на изложбата Пламен Петров:

"Изборът на Мис България е една инициатива, която идва по предложение на парижкия вестник "Льо Журнал", които организират Мис Европа. "Льо Журнал" се ангажира през 1929 година да организира Мис Европа, така че да се включат абсолютно всички държави от континента, включително и България. Отправят поканата към издателя на вестник "Зора" Данаил Крапчев. Той публикува едно съобщение във вестника, в самото начало на месец януари 1929 година. 

Подтикнати от това, че Дечко Узунов е участвал, ние започнахме да оглеждаме материалите. Оказва се, че на този етап не можем да достигнем до автентични архивни материали. Но затова пък на страниците на вестник "Зора" е разгърнат изключително подробно разказът как се осъществява самата кампания по подбора, какво е журито и разбира се, бляскавият избор на най-красивата българка."

Технологията на подбора е доста забавна погледнато от днешна перспектива, обясни Пламен Петров: "Това трябва да са жени между 16 и 25 години. Не могат обаче да се включат ученички и омъжени жени - забранено е за тях. Желаещите трябва да изпратят три фотографии - глава - анфас и профил, и в цял ръст. Не се допуска ретуш върху портретните снимки, а при тези в цял ръст момичетата задължително трябва да са облечени "с обикновено облекло", не могат да бъдат с голи рамене и т.н." 

Получени били над 200 кандидатури. За да сформира адекватно жури вестник "Зора" се обръща най-вече към художници. Скулпторът Андрей Николов, художниците Борис Митов и Райко Алексиев, проф. Асен Златаров, Констанца Кирова от Операта са сред поканените да журират конкурса.

В първите конкурси за красота у нас са участвали както жени от малки населени места, така и образовани дами от висшата аристокрация. "Любопитно е да се каже, че дори в онези години при избора на най-красивата българка започва да се говори също за "нагласена работа", разгаря се огромна разпра по вестниците", допълни кураторът. 

Първите три българки, отличени в Топ 3, са Нора Трифонова, Радка Станишева и Люба Йоцова. Фаворитка е Люба Йоцова, която представя достойно страната ни в Мис Европа в тежката зима на 1929-а.

Изложбата се открива утре и ще продължи до средата на февруари. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна