Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За временно изпълняващ длъжността шеф на ГРУ е назначен първият заместник на Коробов

| обновено на 22.11.18 в 14:01
Ген. Игор Коробов на пресконференция в Москва през август 2017 г.
Снимка: БТА

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Игор Коробов е починал на 62-годишна възраст.

За временно изпълняващ длъжността е назначен първият заместник на Коробов - вицеадмирал Игор Костюков.

Костюков е и най-вероятният наследник на Коробов начело на разузнавателното управление на руските въоръжени сили, предаде ТАСС, като уточни, че информацията не е официално потвърдена. Вицеадмиралът беше включен през декември 2016-а в американския санкционен списък във връзка с действия, насочени към подриването на демокрацията в Съединените щати. През септември тази година му бяха наложени санкции и за намеса в американските президентски избори.

Покойният Игор Коробов също беше обвинен от Вашингтон за организирането на кибер атаки по време на изборите и попадна под санкциите на американското финансово министерство. Военното разузнаване е една от трите шпионски агенции в Русия наред със Службата за външно разузнаване и Федералната служба за сигурност. Структурата, съставът и финансирането му са държавна тайна. 

„Началникът на Главното управление на ГЩ на ВС на Русия – зам.-началникът на ГЩ генерал-полковник Игор Коробов е починал на 21 ноември от тежка болест“, заяви пред ТАСС източник от военното ведомство пред агенцията.

Игор Валентинович Коробов е роден на 3 януари 1956 г. Той започва да служи във Въоръжените сили на Русия през 1973 г. Коробов е завършил Ставрополското висше военно авиационно училище за летци и щурмани на ПВО, Военната академия на СССР, а също така Военната академия на ГЩ на ВС на Русия.

Той работи във Военното разузнаване от 1985 г., преминал е през различни длъжности в ГРУ, владее няколко чужди езика. През годините Коробов е награден с много медали и ордени. С указ на руския президент от януари 2016 г. е назначен за началник на ГРУ и зам.-началник на ГЩ.

Би Би Си отбелязва, че тази година Великобритания хвърли вината върху служители на ГРУ за атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Британската медия твърди, че ген. Коробов бил критикуван от руски представители за провалената операция.

След атаката Сергей Скрипал (66 г.) и дъщеря му Юлия (33 г.) на 4 март в Солсбъри те бяла лекувани в продължения на седмици в болница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени