Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се завръща на Балканите

БНР Новини
1
От ляво надясно: проф. Никола Алтънков, Асен Генов, Румен Леонидов и Гроздан Караджов
Снимка: Василена Мирчева

Геополитиците наричат Балканите Югоизточна Европа, където Русия на Владимир Путин умело използва проблемите на Запада, за да се настани в държавите от региона. Как Кремъл саботира реформите и особено процеса на интеграция на Западните Балкани, как успява да всее съмнение относно бъдещето на европейския проект, и не на последно място - как оспорва лидерството на Съединените щати в тази част на света. Повечето от тези въпроси и техните отговори могат да се намерят във фундаменталното изследване на Димитър Бечев, което ясно показва, че на Балканите Русия не предлага реална алтернатива на Европейския съюз и Съединените щати, но същевременно отправя предупреждение, че, ако не срещнат отпор, руските интереси и интриги могат да доведат до конфликт в региона. Книгата е блестящ и увлекателен анализ за това как Москва се опитва да разшири влиянието си не само в бившите соцстрани, но и в Гърция, Кипър и Турция.
Димитър Бечев е роден през 1975 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура. Има докторат по международни отношения от Оксфордския университет и магистратури по Международни отношения и право от СУ.  Специализирал в London School of Economics и в университета „Харвард“, САЩ. Работил е като директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика, професор в токийския университета "Хитоцубаши" и преподавател в Оксфорд.
Д-р Димитър Бечев е старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина – Чапъл Хил.
Има многобройни публикации в областта на международните отношения в академични и популярни издания, както и в онлайн издания като Foreign Policy, Al Jazeera, EUObserver и openDemocracy, често е цитиран от авторитетни медии като Financial Times и The Economist.
 През 2017 г. Yale University Press издаде фундаменталния му труд „Rival Power: Russia’s Influence in Southeast Europe“, който за първи път излиза и на български.
В студиото гостуват проф. Никола Алтънков, Гроздан Караджов и Асен Генов, а по телефона се включват Димитър Бечев, Трайчо Трайков и Владимир Кисьов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна