Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Коалиционното здраве не е разклатено

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Това, което е характерно за деинституционализацията - целият този сложен процес по извеждане на децата от специализираните институции от казармен тип, в които живееха преди десетилетия -  за него е ангажирана огромна част от държавния апарат. Това обясни в интервю за предаването ни "12+3" вицепремиерът Томислав Дончев, който е и председател на Междуведомствената работна група, която следи за изпълнението на плана за действие по Националната стратегия, свързана с замяната на институционалната грижа за деца с грижа в семейна или близка до семейната среда.
„Целта на междуведомствената работна група е не само да следи процеса, но и да мобилизира усилията на голяма част от държавните институции“, каза още вицепремиерът и подчерта, че „не е толкова лесно да вкараш целия държавен апарат да работи в една посока и да провежда една реформа“.
Около 680 са децата, останали към момента в институции от различен тип, уточни Дончев:
„Ние стартирахме процеса с близо 7500 деца, които бяха в специализирани институции, като за оказването на адекватен тип грижа за тези 680 деца са необходими 112 нови услуги, като не говорим само за центрове“, каза още вицепремиерът, както и уточни, че в тези нови услуги влизат „18 центъра за обществена подкрепа, дневни центрове, 11 дневни центъра за подкрепа на деца с тежки, множествени увреждания“, както и „ще има преходни жилища, както и познатите центрове за настаняване от семеен тип“, като е огромна разликата на тези центрове със „стария дом, където бяха настанявани децата“.
„Първо, броят деца, които са там - те са много по-малко, а условията са много по-близки до условията, в които расте едно дете в семейство“, поясни още Дончев:
„Също така и броят на социалните работници, както и на всички, които са ангажирани с отглеждането на децата, е много по-голям, което означава много по-качествена грижа, и не на последно място - тези центрове не са скрити, както домовете, в горите или в незнайни малки села. Т.е. тези деца не са нарочно далеч от нашите очи, което има двояк ефект - шанс да бъдат много по-социализирани и непрекъснат повод обществото да си напомня, че има отговорност към тези деца“.

Държавата осигурява повече средства за адекватно възнаграждение на специалистите, които ще работят с тези деца, допълни Томислав Дончев:
„Парите не са единственото, макар че са вероятно един от най-важните мотиви. Тези хора трябва да бъдат не само адекватно и професионално подготвени, но трябва и да бъдат достатъчно мотивирани, като допълним и това, че тяхната работа е тежка“.

Процесът на деинституционализация нямаше да бъде възможен, ако „в годините назад той не беше успял да създаде съпричастни и служители в администрацията, и политически ръководители, които да го доведат до край“, подчерта Дончев.

„Надявам се коалиционното здраве да не е разклатено и да не изисква тежки интервенции“, добави в коментар на политическата ситуация към днешна дата в страната вицепремиерът:
„Улисани в тези коментари кой с кого се е скарал, както и кой по отношение на кого е изразил недоволство - не бива да забравяме две неща - целта на една коалиция, на една парламентарна конфигурация, на едно правителство не е да съществува, а да работи“, акцентира Дончев.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени