Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасяването на електропреносната мрежа намалява смъртността сред птиците

Изолирани са горещи точки от мрежата НАТУРА 2000 в Югоизточна България

Част от електропреносната мрежа в Югоизточна България вече е обезопасена, за да се защити популацията на застрашения от изчезване царски орел. Това съобщи Светослав Спасов от Българското дружество за защита на птиците. 

В рамките на вече приключил проект е направено теренно проучване на електроразпределителните линии в районите, обитавани от царския орел. Обследвани са 25 електропровода с дължина от 204 километра в 6 зони от НАТУРА 2000 в областите Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Бургас. По проекта са обезопасени 2 340 стълба.

Открити са общо 300 мъртви птици от токов удар или сблъсък, но нито една от тях не е била царски орел. През 2008-ма година по програма за защита на царските орли било установено, че 67 процента от маркираните 27 птици са загинали от токови удари. Днес царските орли у нас наброяват 29 гнездови двойки и остават в Червената книга на застрашените видове. 

"Резултатите от това проучване ни наведоха на мисълта, че електроразпределителната мрежа действително е сериозен проблем за птиците. Факт е, че по-голяма част от тях загиват от токов удар. Най-силно засегнати от смъртност при контакт с електроразпределителната мрежа са врановите птици - 57 загинали птици, следвани от щъркелите 55 загинали от токов удар, но също така и дневните грабливи птици формират значим дял от жертвите", поясни Светослав Спасов. По думите му, враните и щъркелите са по-многобройна популация, която се среща навсякъде, докато дневните грабливи птици са изключително малобройни, като видове са дълго живеещи и смъртта на всеки един отделен индивид има огромно неблагоприятно влияние върху популацията.

Различните типове стълбове крият различна степен на риск за птиците - най-разпространените са и най-опасни за тях, отчитат експертите. Потенциално опасните стълбове в Югоизточна България са 10 хиляди. Костадин Величков от електроразпределителното дружество обясни, че в региона е работено по около 40 километра подземни кабелни линии:

"Изграждането беше изключително трудно, предвид терена - преминаването покрай река Тунджа, преминаването през реките в селата - Срем, Устрем. Това са изолирани проводници, с изолирани връзки, които изцяло предпазват птиците от това да попаднат под напрежение. В региона на Странджа - Сакар, в района на Сливен успяхме да сложим над 2000 изолации по самите стълбове. Големите птици основно там кацат. За малките птици сме посочили няколко интересни решения, с поставяне на така наречените кацалки. Има съоръжения по разпределителната мрежа, където не е възможно да бъде изолирано, затова на този тип стълбове, където се поставя такава апаратура, ние слагаме кацалки, за да могат да бъдат изолирани по-далече местата, където птиците кацат в близост до проводниците." 

Близо 4 милиона са стрували дейностите по обезопасяване на електропреносната мрежа. Около милион и 400 хиляди от тях са осигурени по европейска програма. 

Нада Тошева от Дружеството за защита на птиците коментира, че проектът дава пример за останалите ЕРП-та:

"Вече ние не говорим, че политиката за изолиране на опасна електропреносна мрежа е част от проект. Когато има обща цел, нещата се случват и финансиране се намира. Може да се покаже и иновацията, и мащабът, и примерът да се даде."

Неправителственият сектор търси партньорство с подобни компании, развиващи социално отговорна политика, допълни Тошева. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна