Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Велико Търново - най-добър млад готвач у нас

Ивайло Гасеров: Кулинарията е страст, изкуство и до голяма степен любов

Злоядото в миналото момче сега готви с хъс и мечтае за собствен ресторант

Снимка: Личен архив

Ученик от Велико Търново беше обявен за най-добрия млад готвач на България. 16-годишният Ивайло Гасеров спечели третото издание на конкурса „Търси се UniChef”, организирано от международна фирма за дистрибуция на хранителни продукти. 

Ивайло е от горнооряховското село Първомайци. Учи в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старопрестолния град. Разказва, че в началото било просто хоби и любопитство да види как професионалните готвачи приготвят храната: "Храната е едно изкуство и ми беше интересно да разбера по какъв начин точно се случват нещата, но лека-полека, с времето, за по-малко от година и половина това нещо се превърна в страст и в момента това е нещото, с което съм сигурен, че искам да продължа да се занимавам."

Кулинарните специалитети на участниците са били оценявани от международно жури, съставено от топ готвачи от Канада, Франция и Тайланд. В конкурса за най-добър млад готвач с авторски рецепти се включили десетки младежи, като ястията били оценявани онлайн. Десетте готвачи, събрали най-голям вот, били поканени на живо да готвят по рецептите си. Представянето пред журито се оказало доста екстремно преживяване за Ивайло, който в последния момент останал без част от продуктите.

"Ястието ми е агнешки котлети с билкова коричка с две гарнитури - пюре от грах и пюре от земна ябълка. Гафът, който се получи, беше такъв, че момчето, което мие съдовете, неволно изми чинията ми с грах и единият от компонентите ми, който е почти най-важният, бе напълно заличен и аз нямах достатъчно време да го направя наново. Журито решиха да ми отпуснат още 10 минути да приготвя пюрето и да се върна някак в състезанието, тъй като без единия компонент буквално бях загубен. При мен пюретата бяха варени в кокосово мляко, а котлетите бяха овкусени с малко по-нетрадиционни подправки, като например с мак. Това беше нещо нетрадиционно в традиционната рецепта."

За първото си място Ивайло Гасеров спечели сет с професионални ножове за 500 лева и премия от 1000 лева за училището си. Парите ще се използват за оборудване, за да бъдат подобрени условията за обучение, обясни заместник-директорът на гимназията по туризъм Божия Михайлова:

"Засега разполагаме с една прекрасна материална база. Скоро направихме една демонстрационна зала, където каним известни шеф готвачи, които могат да покажат най-новото в съвременната кухня, нови техники. Така че можем да я оборудваме с още техника."

Учителите от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново имат добри връзки с бизнеса в града, уточни още Божия Михайлова:

"Ползваме тяхната база, в 12 клас нашите деца работят на реално работно място. Всяко лято пращаме ученици във Флоренция, където надграждат, където виждат нови култури, нови техники за приготвяне на ястията."

Миналото лято Ивайло Гасеров също е практикувал един месец в италиански ресторанти и не му се прибирало. Младежът се възхищава от френската кухня, но българският корен си тежи. Много обичам яхния от зрял фасул и мусака, такива, каквито ги готвят мама и баба, разказва Ивайло Гасеров.  

"Има хора, които смятат, че българската кухня е много лесна и всеки може да я готви, но това изобщо не е така. Кулинарията не е просто да наготвиш нещо, да се прибереш и да го изядеш или да седнеш в ресторанта и да хапнеш набързо и да си тръгнеш. Кулинарията е страст, кулинарията е изкуство и в голяма степен любов, защото, ако не обичаш това, което правиш, то няма да се получи."

Както и другият вид култура, така и културата на хранене трябва да се развива, вярва младият готвач. Той все още няма любима рецепта. Спомня си, че преди да се влюби в кулинарията, майка му и баба му се били видели в чудо какво да готвят, защото той не обичал много храни. Днес се научил да яде зеленчуци и заобичал омразните му до скоро гъби, а от своя страна успял да научи баба си и дядо си на азиатска и френска кухня. С храна иска да впечатли и любимото момиче: "Може би ще бъде нещо с телешко месо и задължително ще има десерт с шоколад, понеже всички момичета обичат шоколад." 

Най-добрият млад готвач на България мечтае да стане шеф готвач и да има свой ресторант.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна