Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информацията за "Турски поток" раздели експертите у нас

| обновено на 24.11.18 в 10:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Информацията, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, раздели експертите у нас в коментарите им. Повечето политически реакции в страната бяха положителни. Експертните обаче бяха преобладаващо скептични.
   

“Новината, тиражирана от "Комерсант", е фалшива, вероятно с цел да покаже подкрепа пред българското общество на идеята, която беше лансирана от Теменужка Петкова за промяна на енергийната стратегия в частта природен газ“, така смята Христо Казанджиев от Българската енергийна и минна камара. 

"Истината е, че към настоящия момент Руската страна в лицето на "Газпром" изобщо не е е определила откъде ще минава "Турски поток" за Европа - дали през Гърция, дали през България, дали изобщо ще има втора тръба - много любопитен въпрос. Твърде рано е да се надуват фанфарите и да се приказват небивалици", коментира Казанджиев. Според него трасето през България е по-рационално от икономическа гледна точка за достъп до централноевропейските страни. Експертът смята обаче, че страната ни ще се натовари с огромни разходи и ще се повтори ситуацията с "Южен поток".

За бившия шеф на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички втората тръба на "Турски поток" е важна за България:

“След фиаското за "Южен поток", след евентуалното прекратяване на транзита през Украйна, ние рискуваме да загубим своето положение за основен газоразпределителен център по балканското направление“, каза Дренкович.  

Според него Гърция ще направи всичко възможно да се обособи като транзитна държава. Те със сигурност имат своите конкурентни предимства, смята той. Той е на мнение обаче, че българските тръби в никакъв случай няма да останат празни. 

Председателят на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев вижда икономическата изгода за страната ни така:

""Булгартрансгаз" ще получава транзитни такси, ще изпълнява своята транзитираща функция, която е изпълнявал досега. Освен това действително е възможно оттук нататък тези потоци, които вървят, да се интегрират и с други потоци на доставка на азерски газ и на газ от Румъния", каза Кънев. Той коментира:

"Ако тръбата мине през Гърция, "Газпром" ще има по-голям достъп до пазарите в Гърция, пък и в Италия, говори се и за Македония. Но може би целта в крайна сметка е да се избегне Украйна и да се заместят тези количества, колкото да се търсят нови пазари. Най-лесният начин това да стане е през България, със съществуващите тръби", смята Кънев.

Той е категоричен, че договорът за транзит на газ, който имаме с Русия до 2030 г., задължително трябва да бъде включен в предоговарянията оттук нататък. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна