Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сабине Льозинг: Продажбите на оръжие за Саудитска Арабия са в нарушение на Общата позиция на ЕС

| обновено на 24.11.18 в 12:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Продажбите на оръжие за Саудитска Арабия са в нарушение на Общата позиция на Европейския съвет за контрол върху оръжейния експорт, заяви в интервю за предаването "Събота 150" евродепутатът Сабине Льозинг:
 

“Те нарушават недвусмислено критерия за човешките права, а също, като имаме предвид реекспорта на това оръжие към райони, обхванати от въоръжен конфликт“, каза Льозинг.

Тя е инициатор на резолюцията, с която по-рано този месец Европарламентът призова за оръжейно ембарго срещу Рияд и съюзниците му заради военната им интервенция в Йемен.

По данни от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение миналата година България е изнесла за Саудитска Арабия оръжие за рекордните 416 милиона евро.

В основата на упреците към България е доклад на „Организацията за изследване на оръжията“ от миналия декември, уточниха за „Хоризонт“ от офиса на евродепутата Льозинг. Докладът, озаглавен „Оръжията на Ислямска държава“, е резултат от 3-годишен труд на експерти, които на място - по бойните полета в Сирия и Ирак - са документирали произхода на отнетите от джихадистите оръжия. Оказва се, че една трета от тези оръжия са произведени в Европейския съюз, въпреки декларираната политика на Съюза за решителна борба с терористите. „Приличен“ дял има и България. От доклада излиза, че повече от половината от произведените след 2000 година оръжия на ИДИЛ в Сирия са с български произход.

Според авторите на доклада нашите производители и търговци нямат вина. Българското оръжие и боеприпаси са били продавани на американски фирми и на Саудитска Арабия, които, въпреки уверенията, че са крайни получатели, предавали смъртоносната стока на сирийски опозиционни групировки. „Ислямска държава“ си набавяла българското оръжие именно от тези бунтовници - или насила, или по договорка.
Според Сабине Льозинг това, което ще накара европейските държави да се съобразяват с правилата, които сами са приели, е политическият ефект от разобличаването на конкретните виновници:
„Смятам, че може да бъде много болезнено дори само ако при проучването за възможни санкции нарушенията на Общата позиция бъдат ясно свързани с имената на конкретни държави. Например ако кажем "Испания доставя бомби, които убиват деца". Това премахва анонимността. Знам от опит, че тогава държавите реагират много чувствително“.
Още по темата чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени