Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Модерните оръжия и технологии няма да компенсират недостига на хора в армията

| обновено на 26.11.18 в 11:36
Президентът и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов са гости по случай 140 години от откриване на първото военно училище в България.
Снимка: БГНЕС
Модерните оръжия и технологии никога няма да компенсират недостига на хора в българската армия, заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в приветствието си към офицерите и курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Президентът и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов са гости по случай 140 години от откриване на първото военно училище в България. 

Президентът акцентира, че в сложната световна обстановка Българската армия се топи, като все още не са намерени политическите ресурси за справяне с този проблем. 
"Днес българите ясно усещат, че във времена, когато са уморени от корист, сметки и лъжи, имат нужда от хора, отдадени на родината, каквито са българските офицери", посочи още в словото си той.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че 28 години не спират експериментите с Българската армия, която не получава и полагащото ѝ се обществено уважение. Министърът на отбраната посочи пред офицерите и курсантите, че днес трудно може да бъде казано какъв е националният ни идеал. Тържествата за 140-годишнина от бойното образование у нас продължават в Националния военен университет.

Тържественото събрание се проведе в музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. В него участват и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, и 28 предишни началници, техни заместници и декани на факултети на военните училища. Ще бъдат връчени награди на заслужили офицери.

Честванията продължават утре, когато в криптата на университетския храм „Св. Седмочисленици“ ще бъде положена пръст от връх Каймакчалан и Калатепе, след което ще се проведе юбилейна научна конференция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна