Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена инициатива събра 4 тона текстилни отпадъци в столицата

„Детокс на гардероба: Втори живот“ - модна колекция от стари дрехи

Идеята е на непотребните дрехи да се гледа не като на отпадък, а като на ресурс

4
Дизайнерката Десислава Филева вдъхна нов живот на стари дънкови дрехи.
Снимка: Личен архив

С модна колекция от рециклиран стар текстил тази вечер приключва инициативата на Столичната община „Детокс на гардероба“. Равносметката е събрани над 4 тона и половина текстилни отпадъци от домакинствата. Събитието се провежда в рамките на третото издание на Дните на зелената мода в София. 

Част от събраните тонове текстилни отпадъци са били предоставени на дизайнери, които са изработили от тях модната колекция „Детокс на гардероба: Втори живот“. 

Сред авторите на новите тоалети е дизайнерът Десислава Филева, която е посветила 1 месец за преобразяването на старите дрехи. "Нито една дреха не съм я оставила в чистата й форма - всичко е пипнато. Получих много деним и главно с него работих. Имаше доста карирани платове, които също използвах", разказа Филева. Тя е използвала техника на манипулиране на тъканта с наслагване на парчета с определена геометрия. 

Колекцията ще бъде представена довечера от 19 часа в Националния дворец на културата. Входът е свободен, а събраните средства от ревюто ще бъдат дарени за благотворителност. През деня столичани и гости на града могат да се срещнат с родни и чуждестранни дизайнери, както и да разгледат щандове с био продукти,  рециклирани бижута и букети от плодове.

"Ние събираме от хората неща, които не искат да носят сега и след рециклиране правим от тях нещо друго", обяснява организаторът на Дните на зелената мода в столицата Натали Абилдина. На рециклирани материали вече е даден втори живот под формата на чанти и аксесоари. 

Около 2% от общо генерираните отпадъците на територията на столичната община са текстилни изделия, обясни заместник кметът в направление екология Йоана Христова. Тя допълни, че през декември ще бъдат позиционирани първите постоянни контейнери за текстилни отпадъци в града. От общината призовават старите дрехи да не бъдат изгаряни нерегламентирано, защото това се отразява на качеството на атмосферния въздух.

"Идеята е все пак да гледаме на дрехите не като на отпадък - тези, които изхвърляме, а като на ресурс. В крайна сметка това е кръгова икономика", коментира Йоана Христова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна