Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Йоцов: Макрорамката на бюджета ми се струва малко оптимистична

доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС


Бих охарактеризирал Бюджет 2019 като „традиционен“- нищо значимо не се е случило. Неприятното е, че обсъждането мина в една много вяла обстановка, в политически боричкания, и общо взето не стана ясно има ли нови политики, които правителството иска да прокара или просто си е един бюджет на статуквото. По-скоро мисля, че е последното. Не очаквам съществени промени на второ четене

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът доцент Виктор Йоцов -  преподавател в УНСС и член на Института за икономически изследвания. Бюджетът „предвещава една прилична година“ и увеличаване на разходите в социалната сфера.

„Леко ме смущава макрорамката на Бюджета - на мен ми се струва малко оптимистична. Според мен, ние минахме пика в цикъла и вече сме в изходящия тренд. Струва ми се, че темповете на растеж, които са заложени, са малко оптимистични. От тази гледна точка, не е сигурно дали всички заложени приходи, а те са с близо 5 -6 милиарда по-високи от тази година, ще бъдат събрани“.

Винаги разходите са по-високи в години на избори, допълни експертът, според когото идеята за програмното бюджетиране не се е развила у нас през последните близо 10 години.

„Няма политическа воля, най-вероятно, пък и чисто технически това е доста сложен апарат“.

Според Йоцов, не бива да монопол на Здравната каса 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна