Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд

Алексей Трифонов
Снимка: БГНЕС

Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд. Решението беше взето с гласовете на 9 от 13-те присъстващи членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. До избора се стигна след близо петчасов дебат.

В решаващото обсъждане – след изслушването на Алексей Трифонов, съдия от САС, който е бил за малко заместник правосъден министър и два пъти член на ЦИК, и на  Евгени Георгиев – съдия от СГС, получил подкрепата на мнозинството от съдиите, за чийто ръководител кандидатства, беше отдадено дължимото на професионализма и на двамата.

Спорът, предшествал гласуването, беше за това кой е по-добрият избор – на външния или на вътрешния човек, на магистрата с по-малко или повече опит.  

Имаше и разсъжденията за това как ще изглежда заложеното в Закона за съдебната власт съдийско самоуправление, ако бъде игнориран кандидатът на Общото събрание, какъвто е Евгени Георгиев. 

В рамките на изслушването стана ясно, че член на Висшия съдебен съвет, преди да встъпи като такъв, е убеждавал кандидата Алексей Трифонов да участва в процедурата. Това провокира въпроса допустимо ли е това от гледна точка на равнопоставеността му с Евгени Георгиев.

И на Георгиев, и на Трифонов се наложи да декларират изрично независимостта си – на първия от неправителствените организации, които са финансирали специализациите му в чужбина, а на втория, че не е човек на Движението за права и свободи, от квота, на което е бил член на ЦИК преди 8 години.

Днешният избор слага края на 14-месечното временно управление на Софийския градски съд след изненадващата оставка миналото лято на Калоян Топалов.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна