Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино сезон 2018/2019 на „Ковънт Гардън” започна с балета „Майерлинг”

„Майерлинг” е творба на големия английски хореограф Кенет МакМилън по музика на Ференц Лист, аранжирана и оркестрирана от Джон Ланчбъри. Балетът пресъздава блясъка на австро-унгарския императорски двор през 19 век и терзанията на престолонаследника на Хабсбургите принц Рудолф, довели до трагедията в имперския ловен павилион в Майерлинг, която има забележителни последици за хода на историята на ХХ век.

Главната роля беше завладяващо пресъздадена от великолепния премиер солист на Кралския балет Стивън МакРей. Създаден преди 40 години, „Майерлинг“ е първата балетна творба, в която е развита така мащабно мъжка роля – главният герой танцува на сцената почти през цялото време. Разказвайки за многобройните любовни афери на психологически лабилния престолонаследник, балетът рисува няколко силни женски образа, разкривайки индивидуалността и качествата на няколко прима балерини. И както е характерно за творбите на МакМилън, представя изключително високото ниво на цялата трупа на Кралския балет. И балетистите, и балерините сякаш не просто танцуваха, а летяха по сцената! Гледахме няколко па де дьо – на принца с бившата му фаворитка графиня Мария Луиза фон Лариш-Валерзее, която „дава тон“ в императорския двор, на принца с майка му – императрица Елизабет, към чиято майчинска любов той напразно и отчаяно се стреми, със съпругата му принцеса Стефани, с  любимата му куртизанка Мици Каспар и накрая с любовта на живота му – баронеса Мария Ветсера, интерпретирана от изящната, нежна и крехка Сара Лам. И всички те бяха коренно различни и много впечатляващи с интересната си и красива хореография! А ансамблите със Сара Лам ни удивиха с новаторството и сложността си. Въпреки че в традиционните интервюта преди спектакъла и в антракта ни предупредиха, че тези ансамбли могат да се изпълняват само от изключителни професионалисти и би трябвало да се излъчват с надпис „Не се опитвайте да правите това вкъщи”! И въпреки изключителната техническа сложност, която те кара да възкликваш „Уау, как е възможно?!”, остава впечатлението за вълнуващ разказ, за великолепна артистична игра! Не игра, а завладяващо преживяване! Всички в залата бяхме приковали поглед в кино екрана, предполагам, че са се чувствали така и зрителите в останалите салони в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян.

Чуйте от звуковия файл впечатленията на слушателката на БНР Виолета Макавеева, която спечели билети за прожекция на „Майерлинг” в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.

На 28-и ноември, 1-и и 2-и декември в кината "Арена" в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян ще гледаме първият оперен спектакъл от кино сезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън” - „Валкюра“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ на Вагнер. Постановката е на Кийт Уорнър под диригентството на маестро Антонио Папано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна