Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кременски: Бъдещето е в прецизната медицина

Проф. Иво Кременски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Технологията за редактиране на гени „Криспър“(Crispr) е известна отдавна и се прилага в много случаи. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" проф. Иво Кременски - бивш директор на Националната генетична лаборатория в коментар на метода, използван от китайския учен професор Хъ Цзянкуей, който твърди, че е създал първите в света генно редактирани бебета. Вчера той съобщи, че е имплантирал в жена ембрион, който е бил генетично редактиран, за да се забрани генетичната пътека, позволяваща на клетките да бъдат заразени с вируса на СПИН.

„Всички са категорични, че този подход на генна манипулация, но не при полови клетки, които се предават наследствено - може да се използва. Вече има разрешени технологии, разрешени методи и се прилагат за лечение при редица тежки, нелечими заболявания. Но тук става дума за намеса в ембрионите - нещо, което се предава по наследство и не е ясно дали тази промяна няма да се отрази в поколението и да доведе в бъдещите поколение в други тежки промени“, обясни проф. Кременски.

 „И в Китай, и в Европа, и в САЩ такива експерименти са забранени“, подчерта професорът.

„Основният извод на този етап е, че когато се правят каквито и да е било генни манипулации на високо ниво, както и каквито и да е било генетични изследвания - трябва да има строг контрол на национално ниво. Или кой, кога, къде и при какви условия го прави", подчерта той, както и уточни, че у нас също няма такъв орган.

Според професор Кременски бъдещето е в т.нар. прецизна медицина.

„Това е медицината, която може да лекува конкретен индивид, както и да спести средства, но и да намали рисковете в зависимост от генетичните му характеристики, както и от околната среда, но и от начина на живот, от социалния статус. За момента са водещи генетичните характеристики“, каза той.

„Перспективите при генетичните изследвания са изключителни - това е бъдещето не само в медицината, но и във фармацията“, добави проф. Кременски.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна