Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата Г-20 е основна тема за западните издания.

Столицата на Аржентина е "под обсада" заради срещата на лидерите от Г-20, която се очертава като най-конфликтната от създаването на този форум, пише френският вестник Фигаро по повод събитието.

В интервю за аржентинския вестник Насион френският президент каза, че рискът идва от двустранната среща на лидерите на Китай и САЩ и от една разрушителна за всички търговска война.

От Тръмп до Си Цзинпин, тазгодишният форум на Г-20 е среща на един разединен свят, посочва френският седмичник Обс.

Китайски и американски висши служители са обсъдили организирането на следващ кръг преговори през декември във Вашингтон, ако китайският президент Си Цзинпин и колегата му Доналд Тръмп се договорят този уикенд в Буенос Айрес за примирие в търговската война, посочва британският Файненшъл таймс, позовавайки се на източници, запознати с подготовката на разговорите.

Отменянето от Доналд Тръмп на срещата му с Владимир Путин в последната минута подчерта колко отчаяни са станали руско-американските отношения. Кремъл все повече се налага в международен план, докато Вашингтон е погълнат от разследването за връзки между обкръжението на Тръмп и Москва, отбелязва Ню Йорк таймс. След убийството на журналиста Джамал Хашоги лидерите от Г-20 преценяват как да се отнасят със саудитския престолонаследник. Срещата на върха в Аржентина ще е първата проверка за принца, пише в друга статия Ню Йорк таймс.

Ситуацията в Косово е тревожна, задава се хуманитарна катастрофа. Без решаване на косовския проблем Сърбия не може да влезе в Европейския съюз, но това решение не е задължително да означава признаване, коментират сръбските издания.

Една от водещите теми на гръцкия печат днес са вчерашните окупации на училища и демонстрации на ученици на много места в Гърция срещу Преспанското споразумение между Атина и Скопие и в защита на "гръцкия характер" на Македония.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна