Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прането на пари може да повлияе негативно на финансовата стабилност, предупреди Датската централна банка, визирайки скандaла с Danske Bank

клон на Danske Bank в Талин, Естония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът с прането на пари в Дания, където Danske Bank се оказа въвлечена в огромен скандал с подозрителни парични транзакции за 200 млрд. евро, може да засегне финансовата стабилност на страната, предупреди в петък Датската централна банка (ДЦБ).

"Проблемите с прането на пари в една банка могат да се разпространят в целия финансов сектор и на свой ред да засегнат финансовата стабилност", се посочва в доклад на централната банка, цитиран от Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че Danske Bank е най-големия кредитор в страната с финансова баланс, който надвишава един път и половина брутния вътрешен продукт на Дания.

В доклада на централната банка за финансовата стабилност се заявява, че "има необходимост от координирани усилия между фирмите и властите за борба с прането на пари", като в същото време се призовава за по-добро европейско сътрудничество, включително засилване на трансграничното сътрудничество в областта на надзора.

Danske Bank се разследва от властите в няколко държави за прането на пари и може да бъде обект на значителни по размер глоби.

Най-големите банки в страната обаче разполагат с достатъчно капитал, за да издържат една евентуална тежка рецесия, отбеляза ДЦБ, визирайки резултатите от проведения от нея последен банков стрес тест, но без да коментира въпроса за възможното налагане на солидни глоби на Danske Bank.

Централната банка на Дания също така заяви, че продължителният период на ниски лихвени проценти и на приспособяващите се финансови условия "предоставят основна за банките да поемат по-големи рискове при отпускане на заеми".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна