Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации създават национална дарителска инициатива

Красимира Величкова
Снимка: БГНЕС


Преди дни беше поставено началото на нова инициатива, което ще подпомага гражданските организации от цялата страна да набират парични дарения за каузите, които защитават. Името й е "България дарява". Платформата ще бъде отворена целогодишно като целта е каузи от всички краища на България да достигнат до повече хора и да намерят поддръжници. Зад инициативата стои обединение от 12 граждански организации.

Красимира Величкова – директор на Българския дарителски форум разказа в предаването "Хоризонт до обед":

"Ние вярваме, че дарителството е инструмент за промяна, мисията на Български дарителски форум е да развива средата за дарителство в България, защото чрез дарителство, ние го разбираме не само като предоставяне на пари, а и на идеи, време, услуги, вещи. А и колкото повече  хората помагат за това да бъдат реализирани успешни инициативи, които помагат за реализирането на идея или пък решават проблеми, толкова по-добре ще живеем. И това е идеята, различното. Да, наистина има вече много, съществуват различни платформи, през които хората могат да даряват, в случая основното е, че наистина зад тази голяма кампания застават 12 от най-големите организации в България, които искат да допринесат със своя опит, всичко онова, което през годините са развивали и ресурса, който имат, да го вложат така, че по-малки организации от страната да могат да бъдат видени, харесани, чути, да бъдат вдъхновение за някого и така да намерят своите съмишленици. Защото често чуваме, че има разлика между София и страната по отношение на бизнес, по отношение на образование, по отношение на заетост. По същия начин и в гражданския сектор, когато си в София и когато си извън София все едно че се намираш в различни държави. "

Красимира Величкова обясни какво се прави по проекта:

"В момента това, което се случва като процес, е, че ние сме обявили платформа – системата "България дарява". Обявили сме в момента, че събираме идеи, т.е., е всички онези организации, които ни чуват или всички хора, които си имат любими каузи в цяла България, могат да им кажат, да споделят, така че вътре в самия сайт има възможност всеки сам да качи историята на каузата, да помисли за това за какво точно са му необходими средства или доброволци, да разкаже за това. И до края на януари събираме идеите за тези инициативи, а март месец, точно около първа пролет, предстои да направим една по-широка кампания, в която да разкажем една по една за тези каузи.

В момента вече има пет инициативи, които са качени, които хората могат да видят и могат директно през сайта да стигнат до механизмите, те са лесни, онлайн механизми, през които да се дари за тези каузи."

Красимира Величкова посъветва всички, които имат идея за определена кауза, първо да разберат дали идеята им е нужна и дали би работила за тези, към които е насочена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна