Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред съда ще бъдат изправени задържаните над 200 души при протестите в Париж

| обновено на 03.12.18 в 12:02
Никол Белубе -министър на правосъдието във Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За френското правителство започва решаваща седмица за търсене на изход от кризата след погрома на протеста срещу цените на горивата, който завърши с над 260 ранени и опустошения на символи на Париж. Премиерът Едуар Филип започва поредица от политически консултации.

Правителството трябва да обсъди нови мерки за действие срещу насилието, след като вчера отхвърли възможността за ново въвеждане на извънредно положение в страната. Днес Едуар Филип ще разговаря последователно с лидерите на всички парламентарно представени партии и с делегати на "жълтите жилетки" в търсене на решение. Протестиращите обаче изглеждат разединени относно стратегията си. В изявление във вестник "Журнал дьо диманш" част от тях изказаха готовност да съдействат на правителството за изход от кризата, други се разграничиха от тях.

Президентът трябва да даде конкретен отговор през седмицата, споменават пред БФМТВ източници от кръга на президента Еманюел Макрон, които не изключват отмяна на данък богатство или повишение на минималната заплата. 

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер ще бъде изслушан днес в Сената във връзка със ситуацията. От 17 ноември насам "жълтите жилетки" протестират срещу повишаването на данъците и разходите за живот, като тази и миналата събота демонстрациите прераснаха в мащабни безредици. 

Заради обстановката в Париж френският премиер отложи пътуването си до Полша за конференцията за климата. А вчера президентът проведе съвещание с ключови министри, на което заяви, че отговорните за насилието и щетите ще заплатят за своите действия.

Междувременно френският правосъден министър Никол Белубе обяви, че пред съда ще бъдат изправени задържаните над 200 души при съботните демонстрации:

„Подобни безобразия са абсолютно неприемливи в нашата република! Това, което се случи с Триумфалната арка, както и тези палежи – не само на автомобили, но и на сгради.

Началникът на полицията в Париж съобщи снощи, че са направени опити за опожаряване на шест сгради, издигнати са 130 импровизирани барикади и са подпалени 112 автомобила. Някои участници в безредиците са използвали чукове, градински сечива, вериги и спрейове срещу полицията. В демонстрациите са се включвали крайнодесни и крайнолеви активисти. Прокурорът Реми Ейц каза, че 378 души са били в полицейските арести снощи. Много от тях ще бъдат изправени пред съда по бързата процедура днес и утре.

„Профилите им са различни, но определено има хора, дошли от френските провинции, очевидно с цел извършване на актове на насилие. Така че наказанията за криминално проявените ще бъдат доста строги“, добави парижкият прокурор Реми Хейтз.
Още по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна