Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Савов, председател на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт:

Хора с увреждания управляват автомобилите си без валидни застраховки

Презаверяват шофьорските си книжки без да се явят пред специализирана лекарска комисия

Снимка: БГНЕС

Доста хора с увреждания презаверяват шофьорските си книжки, без да преминат през специализирана областна транспортна лекарска комисия и така се губи валидността на застраховките за автомобилите. Това обясни в предаването "Преди всички" Павел Савов, председател на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт. "Хората си презаверяват книжките по общия ред, но те не знаят, че всъщност на тях не им важат застраховките", подчерта той.

Ако човек е получил шофьорска книжка преди здравословно увреждане и получаване на степен на инвалидност, преди презаверката на книжката той трябва да се яви пред експертната комисия и с медицинското, което ще получи, следва да си презавери документа за управление на МПС. 

"Това е един много голям проблем и при положение, че в момента върви цялостна промяна на законодателството, мисля, че е нужно, просто да знаят и застрахователи, и всички, които правят новия Закон за движение по пътищата, че има водачи с увреждания - да знаят какви са техните нужди", посочи Павел Савов. 

"Под медицинското на всеки човек, който минава въпросната експертиза, има едни печат, който му забранява да извършва всякакъв вид търговска дейност или друга дейност с автомобил. Казано по друг начин, аз де факто мога да управлявам колата си и да возя цялото си семейство с нея, но ако, да речем, имам някакъв дребен бизнес, някакво магазинче или друго нещо, аз трябва да си наема шофьор", поясни още Савов. 

В другите страни от Европейския съюз има специализирани центрове, в които се извършва преустрояване на автомобилите за хората с инвалидност, но у нас човекът с увреждане сам трябва да пригоди автомобила си, за да може да го управлява, стана ясно още от думите му.

Цялото интервю е в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна