Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Терзийски направи календар за 2019-а със снимки от дрон

Снежно утро в Родопите.
Снимка: Фейсбук страница на Владислав Терзийски

„Полет над България“ – така е озаглавен календарът за 2019 година с 13 фотографии на Владислав Терзийски. Те са подбрани измежду стотици хиляди кадри, направени с дрон. "Много е трудно да направиш селекция за един календар, така че всичко да изглежда като едно цяло, и отделно да отговаря на сезоните", разказва фотографът в предаването "Хоризонт до обед". "Исках да има както чиста природа, така и забележителности, които са исторически, като Рилският манастир и Царевец, споделя Терзийски.

В проекти като календара той съчетава страстта си към природата и фотографията. "Аз се стремя да търся интересен момент, интересно време, метеорологично време, да има облачност, да има нещо интригуващо, да има интересна светлина. Търся интересна гледна точка", допълва Владислав Терзийски.

Снимането с дрон има предимството да можеш да го управляваш от палатката, казва още Владислав Терзийски. Най-високо място, на което е нощувал на палатка у нас, е връх "Мусала". Изкачването в планината възпитава, променя ти мирогледа, убеден е Терзийски. Миналата година се сбъдва мечтата му да види северното сияние в Исландия, преди това е станал свидетел на това природно явление в Норвегия.

"Когато ходиш да снимаш отстрани, изглежда много романтично всичко, но реално мозъкът ти постоянно смята къде ще е хубаво времето. Исландия не я познаваш, докато в България аз си знам климата и горе-долу мога да преценя къде мога да снимам. В Исландия е много динамично и въобще не можеш да прецениш къде можеш да снимаш. За да уцелиш някаква локация или трябва да седиш на нея, или постоянно да се местиш. Аз предпочитам втория вариант", описва приключенията си на север фотографът.

Цялото интервю е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна