Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска: 72% от французите поддържат борбата на "жълтите жилетки"

Засега ясен изход от кризата във Франция няма, коментира в предаването „Нещо повече“ журналистът от Франция Румяна Угърчинска:

„Проблемът с „жълтите жилетки“ е, че те на са структурирано движение. Това е израз на един гняв на някои слоеве от френското общество, но които се поддържат от общественото мнение. Тази сутрин имаме проучване, което потвърди, че 72% от французите поддържат борбата на "жълтите жилетки" и техните изисквания. Те са много и различни, колкото са различни и тези които наричаме „жълти жилетки“ – те са от Париж, от предградията, те са с всякакви политически убеждения, те са френският народ, но тази част от френския народ, която се чувства изключена от политическия живот. Повечето от тях са работещи хора или пенсионери, които днес са в състояние, което не им позволява да живеят от това което печелят. Таксите са прекалено тежки, данъците са тежки“.

Исканията на протестиращите всеки ден стават все повече и повече и са дълбоко вкоренени в негодуванието спрямо управляващите и спрямо самата система, коментира още Угърчинска. По думите ѝ, президентът Макрон не само не чува, но и не разбира, защото не е живял това което живеят тези хора и е обкръжен от прослойка, която винаги е живяла в елита.

„За момента Макрон е решил да мълчи, прехвърлил е отговорността към правителството, което е нормално. Но проблемът е, че направлението, което той даде, е „Аз няма да променя нищо, продължавам по същия начин, но ще разговаряме“. И от „жълтите жилетки“ казват – „Какъв диалог е възможен, след като казвате, че няма да промените нищо?“. За съжаление това радикализира все повече движението на „жълтите жилетки“ и на много други“.

Угърчинска заяви, че не наблюдава движението да намалява. Тя цитира данни от проучването, според които 90% от френските граждани смятат, че правителството не е съумяло да бъде на висота и да отговори на кризата:

„Това означава, че доверието в правителството е стигнало до 10%, наложително е това правителство да даде отговор, тъй като предстоят още много други реформи“.

Ако продължат размириците ще се стигне до икономическа криза, от която Франция в момента няма нужда, смята още журналистът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна