Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бонгалов: Навсякъде почти се правят ремонти, груба грешка да осъждаме само една килия

Отложиха съвещанието за условията в арестите и затворите

Близо 30 ареста в страната не могат да бъдат приведени в съответствие с европейските стандарти

Омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки от ареста, в който са настанени Иванчева и Петрова
Снимка: www.ombudsman.bg

Неотложни ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов отложиха насроченото за този следобед работно съвещание за условията в арестите и затворите, съобщиха от Министерството на правосъдието.

То беше свикано от министър Цецка Цачева след като омбудсманът Мая Манолова публикува снимки от килията на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова и поиска да бъдат предприети конкретни мерки за подобряване условията, в които пребивават отстранената кметица на Младост и бившата ѝ заместничка.

Предстои да бъде уточнено кога ще се проведе отложеното работно съвещание, за което покана имаше и самата Манолова.

Преди отмяната на съвещанието директорът на Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" в екипа на омбудсмана Мая Манолова Димитър Бонгалов заяви за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „ще бъде груба грешка да осъждаме само една-единствена килия“.

„Би трябвало да обсъдим цялата система на затворите, защото имаме близо 30 ареста, които не бихме могли да приведем в съответствие“, каза той и сподели, че Иванчева е предоставила на екипа му над 15 жалби.

„Навсякъде почти се правят ремонти на арестите, но допълнителни кревати са налични във всички останали арести в цяла Южна България. ГДИН дава един официален капацитет, но държи по-голям като брой легла, което нарушава 4-те квадратни метра“.

Ремонтите на арестите се осъществяват, като задържаните биват премествани на територията на друг арест, докато строителите работят, обясни Бонгалов. Проблемът с ареста на „Векилски“ е, че той има малки прозорци и дневната светлина е недостатъчна.

Нов затвор извън София не само би отговарял на всички изисквания, но би бил и по-сигурен, категоричен е Бонгалов.

„Имаше стари обсъждания. Имаше на Гара Яна – бивше ракетно поделение. Беше обсъждана и бившата Транспортна болница. Имаше идея за Костинброд… Обсъждани са поне 3-4 терена“.

Политически неудобна тема е даването на пари за лудници, затвори или центрове за мигранти. Проблемът е, че когато не направим тези неща, цялото общество плаща обезщетения за причинените емоционални вреди на хората, които не са настанени, обясни той.

„В момента имаме около 500 задължени лица в София и всяко едно от тях би могло да ни осъди за пренаселеност, лоша светлина, липса на преградни стени… Ако съберем сумата във времето, ще се окаже, че ни е по-евтино като общество да си ремонтираме двата ареста…“.

Добрите пътища позволяват намаляване на броя на арестите, категоричен е експертът. Въвеждане на алтернативи на задържането също вече е препоръчано от Съвета на министрите.

„Ако имахме такива алтернативи… свързани примерно с електронния надзор, като че ли този спор около освобождаването или неосвобождаването на тези две задържани щеше да бъде решен много по-лесно“.

До няколко месеца 250 електронни гривни за наблюдение трябва да влязат в действие. Те обаче са „крайно недостатъчни само за служба пробация“, изтъкна Бонгалов. Той припомни, че указ в МВР предвижда 10-дневно задържане за дребно хулиганство и 25-дневно – за футболно хулиганство.

„Тези гривни няма да стигнат само за пробацията. Да не говоря, че за предсрочно условно освобождаване също са необходими. Необходими са и за домашните насилници. Ако искате, могат да бъда прилагани и към мигранти, подлежащи на експулсиране…. Може би 2000 биха свършили работа“.

Бонгалов припомни поговорката, че сме „скъпи на триците и евтини на брашното“:

„В момента, в който започнахме да охраняваме населените места, а не контролираме криминално проявените лица или т.нар. "правонарушители" изобщо... ако нямаме обществени методи да ги контролираме, ще даваме все повече разходи, ще има все повече престъпност и все повече рецидив“.

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Бонгалов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна