Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението във Франция не утихва след отлагането на по-скъпия акциз върху горивата

| обновено на 04.12.18 в 19:51
Отмяната на увеличаването на акциза върху горивата бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, чиито протести се превърнаха в бунт срещу президента Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Едуар Филип обяви 6-месечен мораториум върху повишенията на акцизите върху горивата. Именно планираното увеличение от 1 януари беше в основата на бурните протести в страната през последните две седмици. Правителството се ангажира за обществен диалог в следващите месеци.

Но напрежението във Франция не утихна след решение на правителството, което ще струва на френския бюджет 2 милиарда евро.

„Избрахме успокоението пред гнева“, заяви премиерът Едуар Филип пред депутатите в Националното събрание. „Трябва да сме слепи и глухи, за да не чуем гнева на французите“, обясни премиерът, който през последните дни разговаря с протестиращи и с водачите на всички парламентарно представени партии, които настояваха за този мораториум.

Правителството замразява за шестмесецен срок три основни мерки, които предизвикаха протеста на "жълтите жилетки": покачването на акцизите върху горивата, изравняването на акцизите за бензина и дизела и на това на таксите за дизел между частни и служебни потребители. През същия период няма да се повишат и цените на газа и електричеството.

Правителството се ангажира за диалог през този период, за да намери консенсусно решение. Той трябва да се проведе до 1 март.

Мораториумът и призивът за диалог засега предизвикват скептични реакции сред протестиращите жълти жилетки и мнозинството от политическата класа.

Лидерът на крайнолявата „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон нарече решението „стара политическа хитрост“, която няма да успокои протеста, който според него е „революция“.

Според крайнодясната Марин льо Пен отлагането е тактика преди европейските избори през май догодина.

От една година казвахме, че повишаването на данъците няма да мине, каза лидерът на дясната партия „Републиканци“ Лоран Вокие.

Левите сили в парламента не се отказват от внасянето на вот на недоверие заради хаоса по време на протестите

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна