За първи път през 2018 г. на международното изложение Месомания, БУЛПЕК, Светът на млякото, Салон на виното, Интерфуд & дринк и СИХРЕ – изложението за храни, напитки, оборудване за преработвателната индустрия, за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване, бе организиран и фермерски пазар. Най-хубавото е, че фермерите бяха поканени да представят продукцията си, заедно с тях отвориха щандовете си и майстори на занаяти. А в шестте изложбени зали се настаниха повече от 500 български и чуждестранни участници от 89 страни.
От седми до единайсети ноември един от празниците на най-качествените храни у нас привлече и много посетители, заинтригувани от продукцията на фирми от България и от много други страна от цял свят. През 2018 г. изложба Месомания и изложба БУЛПЕК честваха своите четвъртвековни юбилейни издания.
Първо участие в изложението взе и Департаментът по земеделие към посолството на САЩ в София.
Щандовете бяха не само красиви и отрупани с млечни и месни изделия, спечелили престижни награди, но из залите се носеше ароматът на току-що изпечен хляб, на пици и сладкиши...
А фермерският пазар бе разположен до самия международен изложбен център. Днешната ни среща е посветена на тези трудолюбиви и упорити хора, които имат право да се гордеят с продукцията си.
Над трийсет членове на кооперация „Хранкооп“ София представяха достойно и себе си, и останалите си колеги. Николай Генов – председател на кооперацията и Милена Станчева представят своето сдружение.
Фермерските пазари печелят все повече и повече почитатели у нас, а за да могат техните ценни продукти да стигат до нас, производителите се нуждаят от поне малко помощ. Първото участие на кооперация „Хранкооп“ София на международното изложение в изложбения център Интерекспо също бе осъществено с някои отстъпки в тяхна полза. Макар и да става дума само за начални стъпки, те също за важни за фермерите – и в рамките на това изложение, и при организирането на фермерски пазари из различни райони на страната.
Фермерите на пазара са предимно производители на биологична продукция.
Още със стъпването на територията на пазара ме привлече щандът с хлябовете, замесени с квас. При това не просто квас. Нека първата ни среща тук да е именно с един майстор пекар – като символ на плодородието, на благополучието, на богатата трапеза и успехите за фермерите и майсторите.
Не бях опитвала хляб с черен морков, но на щанда на Николай Димитров той изглежда много примамлив. Хлябът около късчетата с морков e бледо лилав, а вкусът е наистина чудесен.
На един от щандовете бе представена екзотична за нас гъба. Самият щанд бе оформен доста необичайно – до бурканчетата и малките блюда с гъби, приготвени с различни подправки, имаше и ствол на дъб, осеян с гъби. Какво беше учудването ми, когато се убедих, че те са живи, истински. Оказа се също така, че гъбите стават все по-търсени и има защо.
Ябълките на щанда на една доста отрудена жена на фермерския пазар в изложбения център Интерекспо направо грееха за разлика от нея. Сякаш тя бе им предала цялата си обич, сила и енергия.
Радвах се, че на международното изложение за храни и напитки в София на територията на изложбения център Интерекспо имаше фермери, производители от различни краища на България. Пазарът не беше голям и всеки от тях виждаше, че разговарям поред с хората. Стопли ме и това, че следващите от редичката ме очакваха... Здравка Тодорова от Сливен представяше своите сокове, нектари и сладка.
Един майстор-занаятчия на кожени изделия ме посрещна с ведро лице и отрупан щанд – толкова много и различни аксесоари, сътворени от изкусните му ръце.
От старо време работилничките на занаятчиите са били наредени една до друга на видно място в центъра на града, на чаршията на майсторите. Така и тук техните щандове са един до друг. Съпругът на една от майсторките представи изделията на своята жена – диадеми, брошки, цветя, изработени от естествени материали.
Накрая на тази ярка разноцветна занаятчийска пътека бяха изложени книги с приказки за деца. Автори на книгите са Мария и Мартин. Така се казва издателството на майка и син. Детето е още малко, но идеите му и представата му за света вече вдъхновяват много негови връстници, а бих казала, че запалват искри и у възрастните.
Още веднъж, скъпи приятели, изживяхме заедно радостта от срещите с майсторите на дъхав хляб, замесен с див квас, сладка, сокове, нектари, чипровска баница, със стопаните на сочните ароматни ябълки и гъби и накрая – майсторите занаятчии и авторите на книгите, които ни учат на обич към природата, към плодната земя и труда на земеделците. И нека пътят ни от хляба до книгата и обратно – от книгата до хляба, бъде все така дълъг, за да се изпълва с мисъл и грижа за общата ни земя, за умението и трудолюбието на хората – земеделци, занаятчии, майстори на различни изделия, с някои от които ви срещнахме за пореден път в предаването „Изгрев“.