Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици с хронични дихателни заболявания ще могат да отсъстват от училище в дните с мръсен въздух

| обновено на 06.12.18 в 13:15
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Ученици с хронични дихателни заболявания ще могат да отсъстват от училище по преценка на техните родители в дните, когато нивото на фините прахови частици във въздуха може да обостри проблемите им. За целта, родителите ще трябва да уведомяват класния ръководител, а заболяването на детето трябва да бъде вписано предварително в неговия здравен картон. Това предвиждат нормативни промени, които подготвят експерти от просветното министерство във връзка с недоброто качество на въздуха през последните дни. 

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова увери, че мярката ще улесни децата с хронични дихателни проблеми и техните родители, защото няма да се налага да ходят до личния лекар: "Тази стъпка до поликлиниката, чакането пред медицинския кабинет, за тези деца предлагам да бъде спестено. Няма да се иска медицинска бележка за извиняване на отсъствията. Достатъчно е заболяването да бъде вписано в личната здравно-профилактична карта."

Мерките могат да се прилагат навсякъде, където се отчита замърсяване с критични стойности, а механизмът ще бъде валиден за цялата страна, увери заместник-министър Михайлова. "Тези мерки могат да се прилагат навсякъде в случаи, когато има замърсяване, което е със стойности над нормалните, така наречените "критични стойности". Механизмът ще бъде изобщо за цялата страна."

Директорите на учебните заведения ще бъдат уведомявани за предстоящи дни с мръсен въздух от просветното министерство, което ще поддържа тясна връзка с Института по метеорология, за да е ясно отрано кога замърсяването ща надвиши допустимите норми. За рисковите дни учебните заведения ще могат да предприемат допълнителни мерки:

"Децата да не излизат на открито тогава, когато има завишени нива на замърсявания. Учестен режим на влажно почистване на под, повърхности, измиване съответно със сапун и вода на играчките, примерно, в детските градини, на столовете, на масите в училищата."

За да влезе тази схема в сила,  профилактичните прегледи в началото на учебната година не бива да бъдат формални и хроничните заболявания трябва да бъдат фиксирани в медицинските картони на децата, предупреди Таня Михайлова. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна