Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Джамбазов развива проекта "Университет с отворен код“

Образованието на бъдещето ще е в дигитална форма, а България е добро място за развитие - вярва 25-годишният IT специалист

Йордан Джамбазов /вторият отляво/ и неговият екип
Снимка: Личен архив

Ако образованието е дигитално, произходът на знанията трябва да е гарантиран и проверяем. Ето защо Йордан Джамбазов започва да разработва платформа, базирана на блокчейн. Джамбазов е един от лауреатите на тазгодишните награди „Джон Атанасов“. 

Сигурност за академичната кариера, базирана на блокчейн технология - този потенциал в новата технология вижда 25-годишният Йордан Джамбазов, чиято компания развива проекта „Университет с отворен код“. Така преподаватели, обучаващи се и професионалисти ще могат да гарантират автентичността на своята работа. „Училищата ще стават дигитални“, сигурен е Йордан. Приема отличието като "потупване по рамото" за тежката работа, която е извършена до момента, и като даване на гласност на проекта.

Блокчейн платформата на Йордан Джамбазов насочва към различни образователни пътеки

Фалшиви дипломи, документи, плагиатство, напредък в академичната кариера с чужди идеи. Блокчейнът е един от начините да бъде пресечена практиката и да бъдат решени проблемите в образованието, обяснява Йордан Джамбазов. Той цитира данни на агенции за човешки ресурси, според които 30 на сто от кандидатстващите за работа украсяват cv-тата си и ги "обогатяват" с умения, които не притежават. 

Платформата е за насочване на хората към различни образователни пътеки. На база на индивидуалните умения, чрез различни алгоритми тя препоръчва различни курсове за образователна квалификация, казва Йордан, защото по думите му, има доста неориентирани хора. "Аз познавам доста хора, които в 20-те си години все още не знаят какво искат да правят и по кой път да се развиват. Хората все по-малко предпочитат да прекарват години в университета, без да са сигурни какво ще им донесе тази диплома."

Образованието на бъдещето ще е в дигитална форма, убеден е Йордан Джамбазов. И именно поради тази причина е важно да има начин "тези дигитални достижения да бъдат валидирани и проследявани". Но дали има интерес към това знанията да бъдат валидирани, проследяеми и да се гарантира техният произход? Йордан Джамбазов казва „да“, затова е сигурен, че институциите биха имали интерес към платформата, като е необходимо тези институции да участват с техен частен "ключ", който им дава право на достъп до системата. От неформални разговори с различни институции Йордан се убеждава, че проектът е добре подкрепен академично и има интерес.

Искаме да изградим портфейл за съхраняване на знания

Йордан Джамбазов иска да направи проекта „Университет с отворен код“ глобален продукт. "Искаме да изградим портфейл, в който хората да могат да съхраняват знанията си, уменията си." 

Средната възраст на екипа му е 25 години. Най-малкият участник е на 19, а най-"възрастният" - на 35. Самият Йордан е започнал в да програмира на 14 , напуснал предишната си работа на 21, основал своя компания на същата възраст, а сега, четири години по–късно, 25 годишният Йордан Джамбазов вярва, че дори при неуспех програмистът си остава програмист, защото "знанията никой не може да ти ги вземе".

В един дигитален свят са нужни и хора с подходящите умения, към 2030 година около 15% от днешните професии вече няма да съществуват в сегашния си вид и ще бъдат дигитални, допълва Джамбазов: "Децата определено трябва да са подготвени за тази трансформация към дигиталния свят."

По-важно е да се запалиш да програмираш, казва още Йордан. "Забелязал съм, че задължителните неща в един момент стават отвратителни и затова не бих казал, че пътят е да се вкара задължително програмиране. По-скоро в часовете по информатика, да кажем, да се правят неща, които са интересни на децата."  

България е чудесно място за развитие - да започнеш свой проект със сравнително малък капитал

Стандартът, който може да постигне един софтуерен разработчик в България, е доста по–добър от стандарта с по-високата заплата в чужбина, обяснява Йордан Джамбазов. Затова той вижда реализацията си в България. 

"Обичам да работя в България. Смятам, че България е чудесно място за развитие. При нас идеите лесно се валидират. В България може сравнително лесно, с малък капитал, някой да започне негов проект - да види работи ли, не работи ли. Може би е добре да се продава в чужбина, а да се развива в България."  

Темата е разгледана в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна