Разкодирано

Снимка

От Силициевата долина до Франция и Холандия - българските IT специалисти учат, работят и изследват. На каква цена биха се върнали да развиват бизнес тук и да прилагат знанията си?

Прагматичен поглед към България и възможностите за развитие на високите технологии.

Поредицата „Разкодирано“ е вдъхновена от наградите на името на Джон Атанасов. Автори на поредицата са Флора Велчева и Добромир Видев.

Всеки делничен ден преди новините в 7:00 часа по „Хоризонт“. 


Публикации

Антоан Георгиев

Антоан Георгиев: Виртуалният асистент помага да учиш у дома, но ролята на учителя е незаменима

"Ученикът поставя очилата си и вижда виртуалния асистент. Той се представя и го пита по какъв начин може да бъде полезен. Например можете да питате колко е площта на България и той ще ви зададе отговора." Това казва Антоан Георгиев, последният участник..

публикувано на 14.12.18 в 08:49
Димитър Лукарски

Димитър Лукарски: Предстоят технологични революции

Който е започнал с „Правец“, работи в Силициевата долина. Димитър Лукарски е доказателството за това.  35–годишният Лукарски  започнал да се занимава с компютри в зората на демокрацията. Тогава в България навлизали уиндоусите на Гейтс и епълите..

публикувано на 13.12.18 в 13:45
Николай Пашов

Николай Пашов: Оценките в училище не са толкова важни, колкото да се развиваш и да си задаваш въпроси

Два проекта – устройство за следене на сърдечната дейност и проект за разпознаване на мозъчни клетки правят дванайсетокласника Николай Пашов видим за отличието „Джон Атанасов“. А видимостта за проблемите в човешкото тяло мотивират първите опити на..

публикувано на 12.12.18 в 09:15
Александър Иванов

Александър Иванов: Да си програмист не е дарба, с която човек се ражда

Всеки може да бъде успешен програмист, т ова не е някакъв дар, с който човек се ражда,  казва първокурсникът от Факултета по математика и информатика в София  Александър Иванов, чиято работа му донесе отличие „Джон Атанасов“.  Рано или късно,..

публикувано на 11.12.18 в 10:19
Ивайло Желев /вдясно/

Как редуцирането на дигиталния шум в рентгенови снимки може да спаси човешки живот

Как работата върху редуцирането на дигиталния шум в рентгенови снимки може да спаси човешки животи? Това е част от работата на Ивайло Желев, който е извървял нелекия път от Смолян до Грьонинген, Холандия, където изучава изкуствен интелект. Ивайло е..

публикувано на 10.12.18 в 11:52
Йордан Джамбазов /вторият отляво/ и неговият екип

Йордан Джамбазов развива проекта "Университет с отворен код“

Ако образованието е дигитално, произходът на знанията трябва да е гарантиран и проверяем. Ето защо Йордан Джамбазов започва да разработва платформа, базирана на блокчейн. Джамбазов е един от лауреатите на тазгодишните награди „Джон Атанасов“...

публикувано на 07.12.18 в 09:52
Радослав Димитров

Радослав Димитров: Мотивиращо е да вървиш по стъпките на успешни хора в IT сектора

Участия в международни олимпиади и турнири, кандидатстване в престижни университети, така изглежда ежедневието на Радослав Димитров. Той е ученик в Математическата гимназия в Пловдив - „Акад. Попов“. Носител е и на приз от тазгодишните награди..

публикувано на 06.12.18 в 07:58
Иван Иванов

Иван Иванов: Пътят от конструктора "Лего" до изкуствения интелект е дълъг

От конструктора „Лего“ до програмирането на изкуствен интелект има много крачки. Те обаче не могат да бъдат направени лесно, ако нямаш желание и силна мотивация. Това казва Иван Иванов, който в момента учи в чужбина, но вече има своето признание в..

публикувано на 05.12.18 в 10:01
Доц. Красимир Кордов след церемонията по връчването на годишните награди за постижения в компютърните науки

Доц. Красимир Кордов подрежда хаоса в океана от дигитална информация

Доц. Красимир Кордов избира науката, за да подрежда хаоса в океана от дигитална информация. Той вярва, че това може да стане дори в България. Остава тук, за да отваря пътя към знанията на младите специалисти в Шуменския университет „Епископ..

публикувано на 04.12.18 в 11:33
Мария Георгиева

Мария Георгиева: Криптираните данни имат огромно приложение

От тази седмица „Хоризонт“ дава трибуна на млади специалисти, които работят в областта на компютърните науки. Първият гост в поредицата "Разкодирано" е Мария Георгиева, която работи във Франция и Швейцария.  От 15 години Мария Георгиева разкрива..

публикувано на 03.12.18 в 11:01