Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Адвет Триптахи: Българите са изложени на голям стрес и напрежение

Аюрведа лекува първопричината, а не симптома на болестта, казва индийският лечител, който ежегодно посещава страната ни

Мона Каушик, Адвет Триптахи и преводачката Биляна Вачева.
Снимка: Славена Илиева

"Българите са подложени на голям стрес и напрежение. Това е, което забелязвам тук и което е характерно за България. Второто, което ми прави впечатление е, че българите са много чувствителни, много искат да помагат на другите и това ги прави още повече податливи на стреса." Това каза в интервю за БНР Адвет Триптахи, който е четвърто поколение доктор по аюрведа. Адвет Триптахи провежда обучения в България за шеста година, преглежда и прави пулсова диагностика. 

В различните държави хората имат различни навици и начин на живот, но при аюрведа се лекува не симптома, а първопричината за болестта. "Целта на аюрведа е да се стигне до първопричината. В аюрведа не чакаме да се прояви някаква болест или резултатът от нея. Целта е да има превенция", подчертава Триптахи.

Мисията на аюрведичните лекари е да научат хората да лекуват първопричината, а не крайния резултат, категоричен е лечителят, който твърди, че "75 на сто от заболяванията могат да бъдат излекувани, ако човек осъзнае себе си и започне да живее по-здравословно".

На санскрит аюрведа означава буквално "наука за живота". При аюрведа тялото, душата и духът са в комбинация едно с друго. Аюрведа се базира на три основни стълба – хранене, спане и ограничаване на желанията.

„Първото е ахара – това е свързано с храносмилането и човек да бъде осъзнат с какви продукти трябва да се храни и какво е състоянието на храносмилателния огън. Второто се нарича нидра – това е сънят. Той е свързан по-скоро с успокояването на ума, човек така да си балансира живота чрез различни практики, че да може да има пълноценен сън. И третото - контрол над желанията. Да осъзнаем къде ни е лимитът. Докъде си казваме „аз това искам да постигна“ и до там, а не непрекъснато да има някакви желания, защото те също причиняват стрес“, казва Адвет Триптахи.

Индийският лечител идва у нас ежегодно, за да предава знанията си и да помогне на българите "да се чувстват здрави и щастливи". Казва, че тук, от българите, е научил какво е да се споделя обичта. Българите са модифициран вариант на индийците, смята Триптахи. Българите, по думите му, са "много топли, много отворени към различни начини на лечение": "Като дойда в България, сякаш намирам част от Индия и тук." Открива връзката между Индия и България и в близостта на думи и числа. Например въпросът „Как си?“ звучи поразително сходно на двата езика.

В България доктор Адвет Триптахи идва по покана на д-р Мона Каушик, културолог, писател и преподавател по индология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 
Цялото интервю е в звуковия файл. Преводът е на Биляна Вачева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени