Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция срещу нелегалния дърводобив в Старозагорско

| обновено на 10.12.18 в 14:32
Снимка: Пламен Христов

30 кубически метра дървен материал са иззети от общо над 60 адреса при акцията на полицията и жандармерията в старозагорското село Хан Аспарухово. Дървесината е разнообразна, но основно става дума за дъб и бряст.

Започнати са 8 досъдебни производства, обясни комисар Илиян Илиев - началник на отдел "Охранителна полиция" в Стара Загора. Той разкри и че в част от проверените къщи собствениците са представили надлежно документи, че са закупили дървата за огрев от оторизирани за тази цел пунктове. 

„Тече проверката“, потвърди и директорът на Областната дирекция на МВР - Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев.

Акцията на МВР и Горското стопанство започна късно снощи и е насочена срещу нелегалния дърводобив в района. 

До операцията се стигна след множество сигнали през последните седмици, обясни Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство - Стара Загора, както и уточни, че глобата за един пространствен кубик е в размер на 100 лева. 

„Проблемът е доста сериозен, а тенденцията е да става доста по-сериозен“, обясни в предаването „12+3" Костадин Вълчев от горския екип на WWF:

„Причините са две - все по-голямото търсене на дървесина и увеличаване на цената -  особено в сегмента дърва за огрев и целулоза. Причина са и климатичните политики - те са възобновими горива, търсенето им се увеличава, защото има редица стъпки и мерки предприети в тази насока. Голяма част от нашата дървесина заминава за износ или за производство на палети, които пак се използват за огрев. А в същото време населението обеднява“. 

„През лятото подготвихме и публикувахме от WWF за незаконния дърводобив, от който става ясно, че между 1/3 и 1/4 от официално добитата и декларирана дървесина е незаконна - това не са само хората, които сами си събират дърва, а има организирани групи“, добави Костадин Вълчев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени